Кои плодове и зеленчуци можем да съчетаем през зимата?

17830
Кои плодове и зеленчуци можем да съчетаем през зимата?
Снимка: Община Пловдив

Много плодове и зеленчуци могат да бъдат намерени в магазините по всяко време на годината благодарение на оранжериите, но диетолозите съветват и насърчават консумацията на сезонни плодове и зеленчуци, пише БГНЕС. През последния месец на годината можем да приготвим мезета, основни ястия и десерти с декемврийски плодове като райска ябълка, киви или авокадо и сезонни зеленчуци като моркови, зеле, праз, спанак и да им придадем цитрусов вкус благодарение на лимоните, портокалите , мандарини или грейпфрути, които сега се продават най-узрели.

Това е списък със сезонни плодове и зеленчуци през декември:

Авокадо

Най-полезните плодове, които трябва да хапваме често

Ползите от плодовете са много и безспорни. Те са чудесен източник на антиоксиданти, витамини и минерали, както и на фибри. Плодовете по...

Авокадото е плод с форма на круша, вътре в който има заоблено семе със светъл цвят и дължина 2-4 см , покрито с тънък слой кафява дървесина. Според експерти от Испанската фондация за хранене авокадото може да се купува целогодишно, с изключение на летните месеци. Авокадото е един от плодовете с най-ниско водно съдържание от 78,8 грама на 100 грама. Също така съдържа 19 mg витамин А (17 mg на 100 грама) и 15 mg калций. И накрая, заслужава да се отбележи, че той е богат на калий, магнезий и фосфор.

Грейпфрут

Грейпфрутът е плод от семейството на цитрусовите с произход в Югоизточна Азия, въпреки че отглеждането му се е разпространило в много други страни извън Азия. Донякъде е горчив, но има много добър вкус. Този плод е 90% вода, съдържа 32 калории на 100 грама, 7 грама въглехидрати, 0,6 протеини, без мазнини и с високо съдържание на витамин С, фибри, калций, магнезий и калий. Той е добър източник на каротеноиди, особено червен грейпфрут. Каротеноидите са предшественици на витамин А. Въпреки че е с ниско съдържание на хранителни вещества, той съдържа витамини, минерали и някои нехранителни вещества, които се съдържат в повечето растителни храни.

Портокал

Този плод е добър източник на аскорбинова киселина или витамин С. (Средно големият портокал осигурява 82 mg витамин С, като 60 mg са препоръчителният дневен прием на това хранително вещество). Също така е богат на фолиева киселина, която допринася за нормалното образуване на кръвни клетки. Портокалите се открояват и с количеството си флавоноиди. По отношение на портокаловия сок, не забравяйте, че той не съдържа почти никакви фибри, а също и по-малко витамини и минерали от целия портокал, така че се препоръчва да консумирате всички плодове в прясно състояние. Портокалите могат да бъдат закупени по всяко време на годината, но главно през есенните месеци, започвайки през ноември.

Никога НЕ белете тези плодове и зеленчуци

Кoрaтa нa някoи зeлeнчуци и плoдoвe cъдържaт пoвeчe витaмини и други пoлeзни cъcтaвки, oткoлкoтo вътрeшнocттa, кaзa Eлeнa Cмирнoвa, диe...

Мандарина

Мандарината е цитрусов плод като портокал, лимон или грейпфрут. Този плод е основният източник на витамин С, който насърчава чревната пропускливост поради съдържанието на фибри, бори се със запека, стимулира антибактериалното действие, насърчава образуването на антитела, естествен протектор срещу затлъстяването и е много препоръчителна храна. Този плод, който е в оптимално състояние за консумация от ноември до март, е богат на вода (88,3 mg на 100 грама); фибри - 1,9 mg; калций (26 mg калций на 100 грама), калий (160 mg на 100 грама) и магнезий (11 mg на 100 грама).

Райска ябълка

Райската ябълка съдържа значителна част от въглехидратите (16%), главно фруктоза и глюкоза. Също така съдържа пектин, отговорен за консистенцията на целулоза от райска ябълка, както и значително количество неразтворими фибри. Пектинът и лигавиците задържат вода, увеличавайки обема на изпражненията и улеснявайки чревния транзит. Що се отнася до съдържанието на витамини, райската ябълка е изключителен източник на провитамин А (вещество, което се превръща във витамин А в организма), по-специално b-криптоксантин (100 грама годна за консумация порция съдържа 1447 мкг от този каротеноид, който е отговорен за цвета на плодовете). Освен това е източник на витамин С, в частност средния размер райски ябълки осигуряват 46% от препоръчителния дневен прием на този витамин. Сред минералите се отличава калият и в по-малка степен магнезият и фосфорът. Райската ябълка ни осигурява фенолни съединения, особено в танините, които варират през целия период на узряване на плодовете.

Карфиол

Плодовете, които да вкараме в нашата диета през септември

Според старата народна мъдрост, когато замирише на печени чушки, можем да помиришем и края на лятото. Това не е задължително лоша новин...

Според експерти от Испанската фондация за хранене основният компонент на карфиола е водата, която заедно с ниско съдържание на въглехидрати, протеини и мазнини го прави нискокалорична храна. По отношение на витамините трябва да се отбележи витамин С (въпреки че голяма част от него може да се загуби по време на готвене) и фолиева киселина. Витамин С помага да се предпазят клетките от окислително увреждане и подобрява усвояването на желязо. Фолатът допринася за нормалното образуване на кръвни клетки и нормалното функциониране на имунната система. Една порция карфиол съдържа 33% от препоръчаните хранителни вещества. Карфиолът е труден за отглеждане: той предпочита богата на хумус почва. Най-добре се консумира между септември и януари, но в магазините го продават целогодишно. В зависимост от времето на узряване се подразделя на летен, есенен и зимен.

Праз

Празът принадлежи към семейството на лука, което има около 3500 вида тревисти растения и дървета. Това е един от най-известните зеленчуци, заедно с чесъна и лука. Отглежда се през по-голямата част от годината, с изключение на най-топлите месеци (април, май, юни, юли). Според експерти отнема около пет месеца и се отглежда главно на луковица, въпреки че листата също са годни за консумация. Може да се консумира сурово в салати, супи или в богат крем от праз, според Испанската фондация за хранене. Този зеленчук е богат на витамин С (18 mg на всеки 100 грама храна), калций (31 mg на всеки 100 грама храна) и калий (256 mg на всеки 100 грама храна).

Спанак

Спанакът е родовото наименование на едногодишно растение от семейство амарантови, което се отглежда за питателни и вкусни листа. Обикновено се отглеждат две разновидности спанак: къдраволистен, който издържа добре на транспортиране и обикновено се продава пресен, и гладколистен, който се почиства лесно и се продава замразен или консервиран. Ядлива порция спанак е 81 грама на 100 грама пресни продукти, а хранителната стойност на спанака се крие във високото съдържание на витамини и минерали. По-специално, това растение съдържа големи количества фолат, витамин С и витамин А, както и по-ниски количества витамин Е, В6 и рибофлавин. Той също така осигурява много високо съдържание на b-каротини (3,25 μg / 100 грама суров спанак), съединения, които освен че се превръщат във витамин А в нашето тяло (провитамин А), имат антиоксидантно и стимулиращо действие върху имунната система. Освен това спанакът е много богат на калций - 147,3 mg на 100 грама продукт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com