Кои са комплексите на различните зодии

14822
Кои са комплексите на различните зодии
Снимка: iStock/Guliver

Овен

Отличникът иска похвали и медали

Според един от основателите на психоаналитичното движение - Адолф Адлер, всъщност има един единствен важен комплекс - за малоценност. И Овните обикновено не страдат от него. Иначе във всеки съвременен справочник по психология са включени към двадесет отклонения, които може да ни насадят скъпите ни родители, близки и учители. Например чували ли сте за комплекс на отличника? От този комплекс обикновено страдат Овните, които искат да са на чело, най-добрите и най-галените по главичката. Правете си изводите.

Телец

Комплекс на 7-те джудженца

Ако имаше комплекс на 7-те джудженца - “Кой ми е ял от паничката” и “Кой ми е пил от чашката”, това щеше да е проблемът на Телеца. Всъщност Телците не са твърде предразположени към развиването на месиански и мегаломански отклонения. Като представители на земен знак те по-скоро страдат от твърде голяма привързаност към реалността, в някои случаи до степен, която ги превръща в хора, тотално лишени от въображение. Разбира се, възможно е да развият всеки друг комплекс, най-вече за превъзходство и непълноценност.

Близнак

Питър Пан - вечното дете

Близнакът също е герой от приказките. Вечно неспокойни, категорично отказващи да пораснат и да се присъединят към света на възрастните, те са склонни на драго сърце да приемат комплекса на Питър Пан (съществуващ в списъците) и на Пипи Дългото Чорапче (измислен). Повечето представители на знака така и отказват да пораснат и да поемат отговорностите, които им се полагат. Контактните и бъбриви Близнаци са застраховани от комплекса на самотниците, при който страдалците търсят утеха от стрелите на свирепата съдба в усамотението.

Рак

Мама те обича до... смърт

Комплексът на майката/бащата - всеотдайност до последна капка кръв, е капан, в който представителите на този знак могат спокойно да попаднат. Може да развият и комплекс на Гризелда - когато таткото не може да допусне, че неговото момиченце един ден ще го напусне. Съответно комплекс на Иокаста добиват жените, за които понякога е трудно да осъзнаят, че един 21-годишен мъж няма нужда мама да му приготвя закуската. Внимание, грижовна майко! Той може да получи комплекс на Орест - тоест, да иска да се отърве максимално бързо от задушаващите грижи.

Лъв

Цар, откъдето и да го погледнеш

Комплексът на егото произтича от твърдото убеждение “Аз съм пъпът на вселената. Всяко мое желание трябва мигновено да бъде задоволено”. Тези хора не е нужно да бъдат лекувани, те не са опасни за обществото, но са досадни за общуване, защото не намират други теми за разговор освен собствените си нужди и интереси. Не всички Лъвове страдат от такъв комплекс. Някои са с комплекса на Адонис и се целуват от сутрин до вечер в огледалото, а други просто си знаят, че превъзхождат всички останали и имат най-обикновен комплекс за превъзходство.

Дева

Виновен е: крие, че има таланти

Понякога в стремежа си да бъдат обективни, особено що се отнася до собствените им способности, Девите може да зациклят в браздата на комплекса на Йон. Поразените от него отказват да признаят, че притежават какъвто и да е талант и дори саботират мероприятия, при които може да се изявят като способни и надарени. Този комплекс обикновено се създава, когато родителите внушават на детето, че не бива да се отличава от останалите. Друга опасност за Девата е комплексът за вина - “не се справих както трябва”, “моя е вината, аз трябваше да го предвидя”.

Везни

Да бъдеш или - не... Или да бъдеш?

Да бъдеш или да не бъдеш? Хамлетовският въпрос не би застрашил живота на същинската Везна, тъй като чуденето й може да си продължи до безкрай. Комплексът на нерешителността се заражда в детството, когато твърде властна и обгрижваща майка не оставя рожбата си да направи сама и една крачка. Липсата на увереност може да доведе и до развитието на комплекс на зависимост от мнението на околните. Такива хора обикновено се включват в секти, фенгрупи и т.н. Те страдат дълбоко, ако в собствената им среда не ги ценят високо или не им обръщат внимание.

Скорпион

Да нямаш друг бог освен мен

Скорпионът може лесно да попадне в клопката на комплекса на Бога. Убеждението, че си непогрешим, недосегаем и способен на всичко, му идва отвътре. То може да се задълбочи до болезнени граници. Комплуксът се изразява в това, че постоянно се опитваш да постигнеш непостижими цели, дори и ако с това застрашаваш здравето и живота си. Тези издевателства над собственото тяло достигат до мазохизъм. Нормалните и присъщи на всички комплекси - на Едип/Електра или на Лолита (когато млади жени си падат по много по-възрастни от тях), не са чужди и на Скорпиона.

Стрелец

Дон Жуан, но на барикадите

Обикновено комплексът на Дон Жуан се предизвиква от травматично ранно интимно изживяване. Разбито сърце, мъка и сълзи... При Стрелците не е така. Те най-жизнерадостно и от душа си хойкат. Мъжете - най-вече. Което води до следните недостатъци: тотално неразбиране на женския характер, използването на дамите като източник на удоволствие и неспособността за истинска връзка. В характера на Стрелците е да спасяват изпаднали в беда баби, котета, птиченца, а също и да се възправят в справедлив гняв по барикадите. Това са проявления на комплекса на героя.

Козирог

Клеопатра - тормозница на мъжете

Една от възможностите е вашата приятелка Козирог да страда от комплекс на Клеопатра. Дамите с този комплекс имат излишък от женски хормони и увереност в собствената си неотразимост. Те не спят с много мъже, защото са убедени, че никой не ги заслужава. А дори и да намерят такъв, който е малко по-читав, едва ли ще го задържат, тъй като ще го третират като слуга. Мъжете Козирози са по-поддатливи да повярват в своята безкрайна правота и знание - тоест, склонни са към комплекс за превъзходство, съчетан с комплекс на бог.

Водолей

Ето го истинския месия

Притежателят на месианския комплекс е убеден, че е дошал на този свят с мисия. Понякога не му е ясно каква точно е тази мисия. Така Водолеят изкарва целия си живот с убеждението, че е изключителен и различен от останалите по една, меко казано, мъглява причина. Другият проблем, който понякога възниква, е неспособността да казват “не”. Той се изразява в прекомерно чувство за отговорност и ужас какво би станало, ако откажат да свършат нещо. Всичко това е подкрепено от неудържим порив да помагат на другите, дори когато това не е възможно.

Риби

Мъченик, който гледа в отвъдното

Рибите, които през 2/3 от времето си мечтаят, а през останалата 1/3 спят, са силно застрашени от комплекса на Касандра. Така де, с тяхното прословуто трето око те са в реалния свят само физически. Имате ли чувството, че сте дошли на този свят с определена цел? Страдате ли от човешката глупост и невежество? Сигурно сте уверени, че един ден мъките ви ще бъдат възнаградени. Дори се чувствате пречистени от страданието и не се срамувате, ако хората разберат за мъките ви. Това си е сигурен белег, че имате и комплекс на мъченика.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

С какво се храни лисицата?
С какво се храни лисицата?

Въпреки че лисицата е хищник, нейното меню е твърде богато, като е разнообразено и с растителни съставки. Разбира се, в основата му, така или иначе,...