Коя е най-малката кола в света?

16581
Коя е най-малката кола в света?
Снимка: Philip (flip) Kromer / CC BY-SA 3.0

В нашия век показателите за качеството на автомобила са мощността на неговия двигател, комфортът на кабината, надеждността на компонентите и други. В същото време въпросът с размерите почти винаги се игнорира и е доста трудно да се управлява голяма кола в натоварен трафик. Днес ще ви разкажем коя беше най-малката кола в света и защо е интересна в наше време.

Правото да бъде наречен най-малкият автомобил има единичният Peel P50, произведен през 60-те години на миналия век.

В Германия пуснаха за продажба най-малкия сериен автомобил в света - Peel P50. Той беше оценен на 150 000 евро (приблизително 300 000 лева). През 2019 г. автомобилът е боядисан от един от най-популярните съвременни немски художници Леон Льовентраут.

Peel P50 е триколесен минимобил, произведен от британската компания Peel Engineering. Моделът е оборудван с една врата и един фар. Миниатюрният автомобил може да побере един човек и е включен в Книгата на рекордите на Гинес като най-малкият сериен автомобил в света. Peel P50 е само 1372 мм дълъг и 991 мм широк.

Автомобилът е оборудван с 49-кубиков мотоциклетен двигател с мощност 4,2 конски сили. Уредът работи заедно с тристепенна „механика“ и позволява на Peel P50 да ускорява до 61 километра в час. Но действителната максимална скорост все още зависи от теглото на шофьора. Разходът на гориво на миниатюрния модел е 2,8 литра на сто километра. Peel P50 се произвежда от 1962 до 1965 г. През този период от поточната линия напуснаха петдесет минимобила, от които 27 са оцелели до днес.

Продава се и боядисана от Леон Льовентраут, колата е модерна класика. Той, подобно на оригинала, е пуснат в Обединеното кралство и оборудван с 49-кубиков двигател с мощност 3,4 конски сили и CVT. В тази връзка максималната скорост на съвременен мини-автомобил достига 45 километра в час. Минималната цена на репликата Peel P50 е 14 879 паунда. Цената на арт колата е 150 000 евро.

В средата на март най-малкият автомобил в света беше пуснат за продажба в Съединените щати. Миниатюрното ремарке, чиято сгъната дължина е само 99 сантиметра, беше оценено на 5 699 долара.

Трябва да признаем, че Peel P50 е по-интересен като музеен експонат, отколкото като превозно средство, особено като се има предвид съвременната му цена. Много по-лесно е да купите по-големи, но и по-удобни аналози като: Nissan Micra, Smart Fortwo, Mini Cooper и други.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Коя е първата кола в света?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com