Колко трябва да пием, за да се разболеем от цироза?

181616
Колко трябва да пием, за да се разболеем от цироза?
Снимка: Pixabay.com

Цирозата на черния дроб е една от най-тежките последици от прекомерната консумация на алкохол. Това заболяване често вкарва алкохолиците в гроба, тъй като на напреднал стадий жизненоважният орган изцяло престава да се справя с функциите си.

Хората, които често пият, със сигурност ще се заинтересуват от това след колко време алкохолът може да провокира развитието на цироза на черния дроб?

Не скърбя за Иван Ласкин*

На 48-годишна възраст почина актьорът Иван Ласкин. В следствие на цироза на черния дроб. В следствие на дългогодишен алкохолизъм. В сле...

Цирозата се появява, когато деформирани тъкани изместват здравите, функциониращи чернодробни клетки. И въпреки че този процес може да бъде свързан с хроничен хепатит, прекомерното пиене е една от основните причини.

Когато токсините и канцерогените влизат редовно в тялото в големи количества, черният дроб повече не може да се справя с почистването им и се саморазрушава. Тежка цироза прогресира до чернодробна недостатъчност, която потенциално води до смърт, ако на пациент не бъде своевременно трансплантиран здрав орган.

След колко пиене се развива цироза?

Има два основни фактора, които допринасят за развитието на това заболяване: количеството консумиран алкохол и "стажът" на алкохолика. При мъжете рисковете се увеличават значително, ако дневната консумация на етилов алкохол достигне 40 грама, което е еквивалентно на 100 грама водка / ракия / уиски или 1 литър бира. Същата доза се съдържа в 3-6 чаши вино (в зависимост от градуса).

Калин Терзийски за Ласкин: Пием, за да премахнем ужаса от живота

Калин Терзийски, който има дълга биография, а и романи, свързани с алкохолизма, взе отношение по повод смъртта на Иван Ласкин. Ето какв...

Но при жените рискът от цироза се увеличава, когато дневната консумация на етилов алкохол достигне едва 20 грама. Разбира се, цирозата не се развива веднага. Сериозното увреждане на черния дроб отнема време. Но ако пиете всеки ден от 50 до 100 грама водка, текила или други спиртни напитки, след 10 години може вече да чакате първите признаци на цироза. Важно е да се има предвид наличието на други рискови фактори.

Независимо от обобщените данни, е важно да се отбележи, че често картината на заболяването може да бъде чисто индивидуална, включително и поради други фактори (например наследствени генни нарушения, лоша екология, пушене, лошо хранене и някои хронични заболявания).

Установено е обаче, че за хора, които пият силен алкохол в продължение на две десетилетия или повече, шансовете за развитие на болестта са приблизително 50/50.

източник: zdrave.to

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com