Конопеното масло е супер полезно и приятно на вкус

2276
Конопеното масло е супер полезно и приятно на вкус
Снимка: iStock

Открай време канапът се използва в случаи, когато е необходимо здраво, стабилно връзване, което да не се влияе от атмосферните условия. Малцина обаче знаят, че канапените влакна се добиват от коноп – едногодишно растение с висока скорост на растеж и мазнини в семената.

Конопът не само лесно се приспособява към всякакви почви, но и ги насища с кислород, така правейки ги значително по-плодородни. Това се потвърждава от факта, че растения, отглеждани на места, където предишната година е расъл коноп, се развиват по-добре във всяко отношение (скорост на растеж, размери, гъстота и качество на семената). Може би и на това свойство да ре-витализира почвата се обяснява отдалеченото в древността култивиране на растението.

Интересни приложения на конопеното масло

Може да намерите милиони приложения на конопа - той отдавна се използва не само в медицината, но и в козметиката. Същото важи и за олио...

Всъщност приложението на конопа е разностранно: хранителна индустрия, строителната и текстилна промишлености, енергийната индустрия, медицината, козметиката и други области. Освен това, от конопа се прави масло – т.нар. канабидиол, който, освен в самостоятелна форма, се използва и като пречистена субстанция.

Конопеното масло има приятен вкус и е с впечатляващо високо калорично съдържание – в 100 г се съдържат почти 900 кал., но малкото количество, което се консумира (до 2 с.л.) обуславя значително снижената хранителна стойност при такива маломерни порции. За сметка на това продуктът има разностранни здравословни ефекти, дължащи се на уникалния му състав: набор от витамини от група В (B6, B3, B2 и B1); микроелементите фосфор, магнезий, калций, манган, цинк и желязо; киселините (стеаринова, линолова и палмитинова); полиненаситените мазнини (Омега-3, 6 и 9); антиоксидантни вещества; танини, хлорофил.

Все пак, съществуват известни разногласия между специалистите, доколко редовна употреба на конопено масло би предизвикала вредни за здравето странични ефекти.

Няма обаче съмнение относно неговите доказани здравословни ефекти, а именно: първо, върху кожата (чрез масаж я заглажда и укрепва нейната здравина) и косата (представлява съставен елемент на различни балсами, серуми, маски и шампоани), като мазането на скалпа го предпазва от пърхот и косопад, както и води до сгъстяване на косата; второ, забавя стареенето на организма (мазане на тялото с кремове и лосиони); трето, изцерява от нововъзникващи кожни заболявания като екземи, акне и псориазис, действа благотворно и при суха кожа; четвърто, има имуностимулаторен ефект, благодарение на омега-3 и омега-6 мастни киселини, защитаващи чревната флора от микробни инфекции; пето, стимулира за ускоряване на метаболитните процеси, което рефлектира върху по-бързото изгаряне на мазнините и се поддържа нормално количество и състав на холестеролните вещества в кръвта (ниски стойности на т.нар. „лош“ холестерол); шесто, нормализира хормоналния баланс, благодарение на гама-линоленовата киселина; седмо, не позволява сгъстяването на кръвта да доведе до разширяване на вените и образуването на кръвни съсиреци; осмо, има болкоуспокояващ ефект.

Депутати искат да легализират преработката на индустриален коноп

Деветима народни представители от "Има такъв народ", "Демократична България", "Възраждане" и "Продължаваме промяната" предлагат промени...

Колкото до т.нар. странични ефекти – консумирането на конопено масло би могло да обостря такива хронични заболявания като: остър гастрит, язви панкреатит, холецистит, хепатит.

Трябва да се подчертае, че ползите и вредите от конопеното масло се изразяват и в кулинарната област. Конопеното масло е идеално за салати и закуски, за разреждане на сосове и маринати, за подправяне на гарнитури и други.

ВНИМАНИЕ: Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист. Не е препоръчително да се занимавате със самолечение под никаква форма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо имаме замъглено зрение сутрин?
Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Събуждането със замъглено зрение може да бъде досадно или обезпокоително. Когато не сте сигурни какво замъглява зрението ви, лесно е да се чудите...