Котката на Шрьодингер - какво представлява известният експеримент

72810
Котката на Шрьодингер - какво представлява известният експеримент
Снимка: wikipedia.org

Котката на Шрьодингер е персонаж от изглеждащ парадоксално мисловен експеримент, предложен от Ервин Шрьодингер, когато искал да покаже непълнотата на квантовата механика при прехода от субатомни към макроскопични системи.

Ервин Шрьодингер е роден във Виена на 12 август 1887 г. и е удостоен с Нобеловата награда по физика през 1933 г. Той е най-известен с работата си по квантовата теория, особено с мисловния си експеримент с котка, за да обясни дефектната интерпретация на квантовата суперпозиция.

8 интересни факта за Бетховен, които НЕ знаете

Лудвиг ван Бетховен - един от най-великите композитори в историята. Събрахме интересни факти за него, които вероятно не знаете: Всичко...

Копенхагенската интерпретация на квантовата механика по същество гласи, че един обект във физическа система може едновременно да съществува във всички възможни конфигурации, но наблюдаването на системата принуждава системата да се срине и принуждава обекта в само едно от тези възможни състояния. Шрьодингер не е съгласен с това тълкуване. Какво общо има това с котките?

Котка на Шрьодингер

Експериментът се състои в следното:

В затворена кутия е поставена котка. В кутията има механизъм, съдържащ радиоактивно ядро и съд с отровен газ. Параметрите на експеримента са така подбрани, че вероятността ядрото да се разпадне за 1 час е 50%. Ако ядрото се разпадне, механизмът се задейства, отваря съда с отровен газ и котката умира. Според квантовата механика, ако върху ядрото не се провежда наблюдение, състоянието му се описва като суперпозиция (смесване) на две състояния – разпаднало се ядро и неразпаднало се ядро, следователно, котката е жива и мъртва едновременно. Ако кутията бъде отворена, експериментаторът трябва да види кое да е от двете състояния – „ядрото се е разпаднало, котката е мъртва“ или „ядрото не се е разпаднало, котката е жива“.

Въпросът е следният: кога системата престава да съществува като смесване на две състояния и избира едно конкретно? Целта на експеримента – да покаже, че квантовата механика е непълна без някои правила, които показват, при какви условия се случва колапс на вълновата функция и котката става или жива, или мъртва, но не и едното, и другото едновременно.

101 супер интересни факти за света

С около 200 държави и повече от 7,5 милиарда души светът е пълен с интересни, забавни и завладяващи хора, места и неща. Например в земя...

Обратно на популярното мнение, Шрьодингер е замислил експеримента не защото е вярвал, че може да съществува живо-мъртва котка; напротив, смятал е квантовата механика за непълна и не докрай описваща реалността в дадения случай. Понеже котката може да бъде само жива или само мъртва (не съществува състояние живо-мъртъв), то това означава, че същото трябва да е вярно и за атомното ядро. То трябва да е или разпаднало се или неразпаднало се.

източник: www.iflscience.com

 

11 факта за тялото ви, които не знаехте

До колко познавате тялото си? Ето няколко факти, за които дори не сте подозирали и може би ще ви накарат да промените начина си на живо...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com