Кърлежите и пролетта. Разпознаването на симптомите на лаймската болест ще спаси живота ви

22685
Кърлежите и пролетта. Разпознаването на симптомите на лаймската болест ще спаси живота ви
Снимка: iStock/Guliver

С приближаването на пролетта освен свежи цветя, дълги топли дни и слънчеви утрини към нас се задава и опасност – кърлежът – потенциален преносител на множество болести, представляващи опасност за здравето и живота.

Кърлежите пренасят редица болестотворни микроорганизми и могат да причинят животозастрашаващи състояния – кърлежов енцефалит, хеморагична треска, марсилска треска, лаймска болест. Ухапването от кърлеж естествено не винаги води до заболяване, тъй като не всеки кърлеж е носител на такова, но изисква спешна намеса, бързи действия по изваждането на кърлежа и проследяване на състоянието с цел навременна намеса при развитие на симптоми. От съществена важност е кърлежът  да се отстрани възможно най-скоро, да се извърши щателна дезинфекция на мястото и да се проследи за болка, оток или зачервяване в следващите дни и седмици.

Официално: Китай съобщи за нов смъртоносен вирус

Китайските здравни власти официално обявиха епидемичен взрив от вируса SFTS /Huaiyangshan banyangvirus/, който се предава чрез кърлежи,...

По-сложна е ситуацията, в която не знаете, че сте ухапан, или унищожавате кърлеж, като го размажете. При попадане на пръски от него в очите ви, заразата е повече от възможна.

Лаймската болест е най-разпространеното заболяване, пренасяно от кърлежите в България, и е потенциално животозастрашаващо състояние. Разпознаването на симптомите ѝ спасява живот. Болестта протича на няколко стадия, имитирайки редица други заболявания, поради което често се греши с редица други диагнози и остава неразпозната. В началото до месец след контакта може да почувствате мускулни и ставни болки, температура, главоболие, които имитират настинка или грип. Тези симптоми отшумяват, но причинителят е в тялото и продължава да създава проблеми. През втория етап, който е възможно да се развие и месеци след заразяването, може да страдате от световъртеж, радикулит, менингит, ставни възпаления, конюнктивит, сърцебиене или нарушения на сърдечния ритъм. Останало неразпознато и нелекувано, заболяването продължава своето нашествие в тялото към третия етап, който може да настъпи години след ухапване, поради което рядко ще се сетите и ще го свържете с него. През третия етап може да страдате от необратими кожни промени, мускулна слабост, имитираща тежки неврологични болести, атрофия на зрителния нерв, тежки поражения на ставите. Ако болестта не бъде хваната на време и не се приложи лечение, което е антибиотично, изходът е фатален. Това налага изключително внимателен подход и следене след ухапване от кърлеж за поява на зачервяване в мястото на закрепянето му, което е основание да се счита, че има болестно състояние, както и взимане на профилактични мерки с цел недопускане на ухапване от кърлеж.

Как да се предпазите?

-  Бъдете внимателни в затревени места и паркове, които не са обработени срещу кърлежи, не ходете с разголени крака там и щателно огледайте тялото си веднага, щом се приберете.

Как да извадим кърлеж бързо и лесно (ВИДЕО)

В рaзгaрa нa лятoтo, вce пoвeчe врeмe прeкaрвaмe нaвън, cрeд прирoдaтa. Ocвeн приятнo oбaчe, тoвa мoжe дa e и oпacнo. Eднa oт ocнoвнитe...

-  Предпочитайте светлите дрехи, затворени до глезените, и високи обувки при разходка сред природата. Дрехите ще създадат преграда пред кърлежите, а светлият им цвят ще ви помогне бързо да забележите нашественика.

-  Използвайте репеленти, за да ги отблъснете.

Ако все пак забележите кърлеж, впит в тялото ви, незабавно потърсете лекарска помощ за изваждането му. Практиката да се маже мястото с олио и други средства и да се изважда самостоятелно е опасна, защото създава предпоставки намазаният кърлеж да изпусне още повече вирусен или бактериален товар от пренасяната болест в тялото ви. Специализираната медицинска намеса е най-добрият избор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com