Късна вечеря - плюсове и минуси

12196
Късна вечеря - плюсове и минуси
Снимка: iStock/Guliver

След дългия и изморителен ден всеки копнее за пищна вечеря. Но как се отразява на тялото ни късното хранене? Отговорът на този въпрос се оказа изключително противоречив.

Привържениците на късната вечеря твърдят, че тя помага да заспим по-бързо. Докато опонентите им са на мнение, че тази практика води до наддаване на тегло. Ще се спрем на конкретните плюсове и минуси и всеки сам ще прецени кое е най-добро за него.

Плюсове на късната вечеря

Някои експерти твърдят, че храненето преди лягане има повече плюсове, отколкото минуси и всъщност може да бъде от полза за здравето.

Според тях, късната вечеря дори насърчава загубата на тегло. Може да звучи налудничаво, но тялото ни се нуждае от енергия и по време на сън. Много проучвания доказват, че скоростта на метаболизма ни е почти еднаква по време на сън и докато сме будни. Вечерята непосредствено преди лягане съдейства за поддържане на стабилната кръвна захар и това гарантира по-спокоен сън.

Но в случая е важно и какво точно консумираме. Ако вечерята е с високо съдържание на протеини и въглехидрати, тя ще достави на тялото ни необходимата енергия и няма да доведе до наддаване на тегло.

ОЧИТЕ ПОКАЗВАТ ОТ КАКВО МОЖЕ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕТЕ

Изварата и пуешкото месо са чудесен вариант. Те съдържат високи дози триптофан - аминокиселина, която насърчава бързото заспиване.

Идея за вечеря: Запечено сирене със смокини и ядки

Предлагаме ви една бърза идея за вечеря, която ще ви отнеме не повече от 30 минути. Необходими са ви: 400 г краве сирене 4 листа точ...

Ябълка с фъстъчено или бадемово масло, или препечена филийка с авокадо - това е друга подходяща опция за здравословно късно хранене.

Вечерята около час и половина преди сън гарантира избягване на среднощното похапване, което е далеч по-вредно. Освен това, ако вечеряте късно, сутринта няма да се събуждате гладни и следователно ще ядете по-малко през деня.

Недостатъци на късната вечеря

Фитнес треньори и експерти по съня все по-често предупреждават за вредите от късната вечеря.

Доводите им са свързани с това, че метаболизмът се забавя леко по време на сън. Те съветват вечер да се избягват най-вече въглехидратите. Храни като тестени изделия и пица, колкото и вкусни да са, не са най-добрият избор точно преди лягане.

Вечеряйте рано за дълголетие

Много фактори влияят върху продължителността на живота. Сред тях е правилното хранене. Тук ще поговорим по-подробно за вечерята. Има ня...

Лошото храносмилане и киселините често се свързват с храненето късно вечер. Хоризонталното положение на тялото по време на сън благоприятства възникването на киселинен рефлукс. Симптомите на това оплакване включват още киселини, затруднено преглъщане и сънна апнея. Експертите препоръчват да планираме храненията преди лягане, така че тялото ни да разполага с достатъчно време за смилане на храната преди сън.

Друг недостатък на късната вечеря е изборът на нездравословни храни като чипс, пица или бисквитки, които обикновено се хапват пред телевизора.

Ако все пак не може да се откажете от хапването преди сън, заложете на по-здравословни храни.

Добър вариант са сложните въглехидрати, които се съдържат в пълнозърнестите храни. Заложете още на плодове, зеленчуци, протеин или малка порция мазнина. По този начин че ще запазите своята ситост през нощта и нивата на кръвна ви захар ще останат стабилни.

Експертите препоръчват да изчакате поне три часа след вечеря, преди да си легнете. Това позволява на тялото ви да преработи и усвои храната, без да възникнат проблеми като киселини, усещане за тежест и подуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com