Лесно можете да предскажете времето като погледнете облаците

3890
Лесно можете да предскажете времето като погледнете облаците
Снимка: БГНЕС

Метеоролозите използват сателитни данни и суперкомпютри, за да правят прогнози за времето. Но някои метеорологични събития могат да бъдат предвидени просто като се огледа добре небето, споделят запознати.

Облаците имат какво да кажат за предстоящото време. В следващите редове ще ви представим няколко категорични знаци, които ще ви дадат реална информация за какво да сте подготвени - за евентуален дъжд или ясен и слънчев ден.

Купести облаци

Тези бели и пухкави облаци приличат на памучна вата. Те обикновено се появяват през слънчеви дни, като причината за появата им е изпаряването на влагата.

Концентрацията на влага в обикновените купести облаци не е достатъчна голяма, за да завали дъжд. Затова през лятото те предвещават сухо и топло време.

Купесто -дъждовни облаци

Малките купести облаци могат да се съберат в обемен купесто -дъждовен облак, който заплашва да осигури напоителен дъжд. Характерната му черта е ясно очертана долна част и размита горна част. При горещо време такива облаци могат да предвещават гръмотевични бури и дори и приближаването на опасна градушка.

Перести облаци

Перестите облаци се формират на голяма надморска височина от ледени кристали. Понякога те оформят дълги въртящи се ивици, което означава, че различните части на облака се пренасят от ветровете с различна скорост.

Този вид облаци ще ви дадат информация кога се приближава фронт на топъл въздух. По това време те потъват по-ниско и покриват по-голямата част от небето. Предната им част може да донесе обилни валежи.

Слоести облаци

Тези ниски облаци обхващат цялото небе, придобивайки оловно-сив оттенък. Те обикновено се появяват при хладно време и определено изглеждат зловещо.

Въпреки че слоестите облаци образуват непрекъсната облачна покривка, те са доста тънки. В тях има малко влага. Следователно, прогнозата за времето при вида на такива облаци е дъжд, но не и проливен дъжд.

Определянето на времето в зависимост от наличните облаци е лесно, стига да видиш веднъж различните видове облаци как изглеждат. Разбира се, винаги може да се появи изненада и прогнозата, съобщена от метеоролозите, да се окаже грешна в последния момент. Небето над нас, обаче, няма как да ни излъже. Вдигнете поглед нагоре и преценете какво ще се случи в следващите 30 минути. Трябва ли да вземете чадър със себе си или да не прекалявате с дрехите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com