Майката на Грета Тунберг разкрива трудното й детство в нова книга

7638
Майката на Грета Тунберг разкрива трудното й детство в нова книга
Снимка: Getty Images/Guliver

Майката на Грета Тунберг, оперната певица Малена Ерман, разказва в нова книга за детството на дъщеря си, описвайки трудностите, с които е трябвало да се сблъска шведската екоактивистка, преди да започне движението за климата, пише „Гардиън“, цитирайки откъси от книгата „Нашият дом в пламъци: сцени от едно семейство и една планета в криза."

В книгата Ерман описва проблемите, с които момичето се е сблъсквало в детството си: "Постепенно изчезна, оттегляйки се в някакъв мрак. Тя спря да свири на пиано. Тя спря да се смее. Тя спря да говори. И тя спря да яде."

Грета Тунберг взема мерки, за да се предпази от търговски злоупотреби

17-годишната екоактивистка Грета Тунберг заяви, че запазена марка ще "предпазва движението и името ѝ" от използването им с търговска це...

На 11-годишна възраст Грета бе „почти няма“ и през деня се съгласяваше да хапне само мъничка шепа ориз, авокадо и ньоки. Почти стига до хоспитализация, когато момичето губи тегло от десет килограма за два месеца. Връщайки се в училище, Грета се сблъска с тормоза. "Училището не прояви съчувствие. Те имат различно разбиране за ситуацията. Вината е у самата Грета, смятат от училището", пише Ерман.

По-късно лекарите диагностицират Грета с високо-функционален аутизъм, който Ерман описва като синдром на Аспергер и обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР).

Грета се заинтересува от екологичните проблеми, след като гледа филм за пластмасата в Тихия океан, показан по време на урок в училище. Филмът, обаче, не предизвикал интерес у другите деца.

"Тя видя това, което всички останали не искаха да видят. Изглежда, сякаш можеше да види нашите емисии на въглероден диоксид с просто око", пише Ерман.

Доналд Гръмп и Грета Тунберг - близнаци по душа

Клаус Шваб основател и президент на Световния икономически форум в Давос, искаше рай, но създаде чудовище. Това, ко...

Шведската екоактивистка Грета Тунберг през 2018 г. в петък, вместо да отива на училище, започна да посещава шведския парламент с искания към властите да засилят мерките за борба с изменението на климата. Нейната инициатива се превърна в международното движение за действие в областта на климата в петък, „Петъци за бъдещето“. През декември активистката бе определена за „Личност на годината 2019“ от „Тайм“. Главният редактор на списанието, коментирайки избора, отбеляза, че момичето е най-младият човек, получил това отличие в 92-годишната история.

* Синдромът на Аспергер е често срещано разстройство на психичното развитие, характеризиращо се със сериозни трудности в социалното общуване. Точните му причини не са установени и все още има много нерешени въпроси относно различните аспекти на синдрома. По-специално, не е известно дали този се различава от високо-функционалния аутизъм, предава РИА Новости, цитирано от БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Пием ли по-малко алкохол, когато използваме по-малка чаша

Как къпането ни помага да пестим вода

Няколко причини, поради които котките "месят" с лапите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com