Мед или захар: Кой е по-добрият подсладител

19415
Мед или захар: Кой е по-добрият подсладител
Снимка: Pixabay.com

Двата най-често срещани подсладители несъмнено са захар и мед. И двата продукта се използват в много десерти, за да им придадат сладък вкус, и двата са въглехидрати, съставени от глюкоза и фруктоза. А когато става въпрос за сравняване на тези две, често медът се счита за по-здравословен от захарта.

Въпреки че и двете имат някои прилики, има и много начини, по които тези два подсладителя се различават един от друг, независимо дали става въпрос за вкус или текстура. Разгледайте някои от начините, по които медът и захарта се различават помежду си.

Захар

Захарта се извлича от захарно цвекло и захарна тръстика и претърпява много преработка, преди да стане рафинирана трапезна захар. Най-често използваните видове захар включват сурова, бяла и кафява захар.

Ползи

Захарта е по-нискокалорична в сравнение с меда и дава на тялото необходимия дневен прием от въглехидрати. Тя е лесно достъпна и има дълъг срок на годност.

Недостатъци

Що се отнася до гликемичния индекс (GI), захарта има по-висок GI от този на меда, т.е. причинява скок в нивата на глюкозата в кръвта много по-бързо от меда. Прекомерната консумация на захар може да доведе до наддаване на тегло и да причини кариеси, а също така да повлияе на чернодробната функция.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ХРАНИТЕЛНА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ И АЛЕРГИЯ

Ето защо не трябва да слагаме мед във врял чай

Всички знаем за полезните свойства на меда, като основно той е прочут със своите антисептични свойства, способен да спомага за лекуване...

Пчелен мед

Медът се получава, когато пчелите събират нектар от цветя. Често е с жълтеникаво-кафяв цвят и с плътна консистенция. Богат е на витамин С, антиоксиданти, минерали и аминокиселини.

Ползи

Медът помага за намаляване на различни алергии и е богат на витамини и минерали. Има антимикробни свойства и консумацията му помага за успокояване на болки в гърлото и кашлица.

Недостатъци

Чудна рецепта с мед и канела топи излишните килограми

Медът и канелата са страхотна комбинация не само във вкусово отношение. Тези два продукта спомагат за ефективно отслабване. Но в случая...

Състои се предимно от захар и е с високо съдържание на калории. Той повлиява нивата на кръвната захар и не се препоръчва за хора, страдащи от диабет, затлъстяване или сърдечни заболявания. Прекомерната консумация на мед води до наддаване на тегло.

 

Заключение

 

И двата подсладителя имат някои предимства и рискове и ако не се консумират умерено, и двата могат да причинят здравословни проблеми. Тъй като медът има следи от витамини и минерали и помага за успокояване на болки в гърлото и лечение на кашлица, може да се каже, че е по-добър от захарта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com