На 100 секунди сме от ядрената полунощ

6312
На 100 секунди сме от ядрената полунощ
Снимка: Getty Images/Guliver

Символичните стрелки на т.нар. Часовник на Страшния съд бяха преместени през 2020 г. с 20 секунди и сега се намират на едва 100 секунди преди ядрената полунощ.

Това съобщиха в Бюлетина на атомните учени.

Часовникът на Съдния ден за първи път се появява на корицата на „Бюлетин на атомните учени“ през 1947 г. Времето, останало до полунощ, символизира напрежението в международната ситуация, полунощ означава момента на ядрен катаклизъм. През последните години стрелките се движат само напред.

"Сега са на 100 секунди преди полунощ. Изразяваме колко близо е светът до бедствие, на секунди - не на часове или дори минути. Това е най-близкото време до Съдния ден в историята на Часовника на Страшния съд ", са думите на шефа на „Бюлетина на атомнвите учени“ Рейчъл Бронсън.

Бившият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун присъства на церемонията по демонстрация на времето, оставащо до Страшния съд.

Тръмп и Ким Чен Ун се срещат отново на втора ядрена среща

Доналд Тръмп и Ким Чен Ун ще проведат втора среща в края на другия месец, обявиха от Белия дом, след като президентът прие севернокорей...

Сред причините за увеличаването на ядрената заплаха учените цитират недостатъчните действия по въпроса за изменението на климата и дезинформационните кампании в киберпространството, предаде БГНЕС.

Изказвайки се по време на церемония, Бронсън добави, че през последните две години „влиятелни лидери“ унищожават най-ефективните методи за ограничаване на заплахите - международни споразумения със строги контролни режими.

"Бързо губим постиженията си в ядрената област и последните събития само доказват, че сме на 100 секунди от полунощ", заяви Шарън Скасони, професор от Института за международна политика в областта на науката и технологиите.

По-конкретно тя спомена оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран и последващото постепенно отклоняване на Техеран от спазването на условията му до неотдавнашното изявление, че вече не се чувства обвързан от споразумението. Последващото стартиране на механизма за уреждане на спорове съгласно споразумението също получи отрицателна оценка.

"Тази година може да настъпи не само пълният крах на ядрената сделка с Иран, но и сериозен удар по договора за неразпространение на ядрени оръжия", каза експертът.

Зигмар Габриел: Новата ядрена надпревара вече е в ход

Новата версия на ядрената доктрина на САЩ е свидетелство за това, че вече е в ход новата надпревара за ядрено въоръжаване, заяви външни...

Освен това тя обърна внимание на липсата на напредък по въпроса за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

"Досега и двете страни поддържаха положително отношение към преговорите, но изглежда, че председателят Ким е загубил вяра в способността за преговори на президента Тръмп", казва Скасони.

Тя отбеляза оттеглянето на САЩ от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег на действие през 2019 г. и факта, че САЩ все още не са взели решение за удължаването на СТАРТ-3, въпреки призивите на Русия за това още от 2017 г.

"Въпреки факта, че това е проста стъпка и е от полза за Съединените щати. Без СТАРТ-3 и неговото продължаване новата руска ядрена хиперзвукова ракета" Авангард "ще бъде извън ограниченията", каза професорът.

През 2018 и 2019 г. часовникът на Страшния съд беше около две минути преди полунощ. Същото време отмерваше през 1953 г. след първия тест на водородната бомба. Най-спокойното време беше 1991 г., когато стрелките се отдалечиха на 17 минути от ядрената катастрофа./РИА Новости

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място
Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Вие сте човек, който намира огромна радост в обсипването на партньора си с любов и грижа, понякога дори до точката на саможертва? Ако е така, може...