На кои финансови навици е добре да научим децата си като малки?

5185
На кои финансови навици е добре да научим децата си като малки?
Снимка: Unsplash

За много хора усвояването на умения за лични финанси става в по-напреднала възраст. Ако имате деца, е добре да имате предвид, че е чудесно за тях още от малки да усвоят навици и разбиране за парите и тяхната стойност. Съвсем лесно и с обикновен разговор и пример можете да научите децата си на няколко урока, чрез които да изградят полезни финансови навици за цял живот. Вижте кои са те: 

Научете ги да спестяват

В момента, в който започнете да давате пари на децата си под формата на джобни е добре да говорите с тях за това, че те могат да спестяват тези пари за някаква цел. В началото може да е за нещо дребно - купуване на играчка, сладолед или нещо друго. След време може да увеличавате сумата и съответно хоризонта на спестяване като те сами събират пари за нови маратонки, смартфон или нещо друго. Ще бъде полезно да си правят сметката по начин, който да им позволява да спестяват пари. Това определено е умение, което ще им остане за цял живот. 

Търсенето на най-добра цена

Това трябва да стане в момент, в който вече са по-големи, но спокойно можете да научите децата си да търсят най-добрата цена на нещо. Дайте им пари да организират рождения си ден, като им кажете, че в сумата, която отпускате могат да закупят каквото си искат. Разделете с тях сумите за желаните неща и им обяснете, че могат да купят повече балони (например) ако успеят да ги намерят на по-добра цена. Така ще ги амбицирате да проучат различни цени и да видят коя е най-изгодна за тях. 

Правене на бюджет

Разбира се, може да давате на децата си всеки ден една сума пари, която да имат. Ако им давате сума, с която да разполагат за седмица ще ги учите как да разпределят своите пари в отделните дни и да направят един примерен бюджет. В началото е възможно да изхарчат всичко за ден-два и след това да идват при вас за допълнително пари. И тук е важната дисциплина да не им давате или да им дадете малка сума, която да покрие основните им нужди (закуска в училище). След известно време и с ваша помощ ще видите, че те ще могат сами да плануват как да управляват парите, с които разполагат за седмица и да направят един основен бюджет. А това е първата крачка към тяхното разбиране на личните финанси. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com