На учения на НАТО французи се предадоха в плен на българи, объркали ги с руснаци*

16159
На учения на НАТО французи се предадоха в плен на българи, объркали ги с руснаци*
Снимка: Getty Images / Guliver

По време на ученията на НАТО, провеждащи се в Италия под кодовото име "Могъща ръка", военни роти от елитния гвардейски републикански корпус на Франция не са идентифицирали правилно внезапно появили се български морски пехотинци. След като решила, че става въпрос за руски военни, френската рота решила да не се подава на провокации и предпочела да свали оръжието и да се предаде.

Както съобщава информационният бюлетин на НАТО, когато френски военни изпълнявали тактически маневри и се опитвали да поразят условна цел недалеч от крайбрежието на Адриатическо море, във водата се появила фрегата "Дръзки", под български флаг. От него слезли български бойци. Във френските щабни документи не е било описано подобно развитие на събитията.

Командирът на ротата Лейтенант Пиер Жонке не могъл да разпознае българския флаг, но виждайки червения и белия цвят, зеленото му се сторило синьо и в комбинация с надпис на кирилица решил, че корабът е руски. Чувайки славянска реч, Жонке и подчинените му стигнали до извода, че пред тях са руски морски пехотинци.

За да се избегне възникването на мащабен конфликт, след кратко съвещание французите решили да се предадат. Това обаче не случило веднага, тъй като сред българите никой не знаел френски.

Разказвайки за случилото се, Жонке изразил неудовлетворение от слабата информационна подготовка на войниците на НАТО и се оправдал със системата за военно образование, която не е обхванала различията между страните в Източна Европа.

По-рано подобни казуси с предаване в плен на пвсевдоруски военни вече се случваха с френски военни в предишни учения. Така през 2002 година французите се предадоха на холандците, а през 2010 година на десантчиците от Люксембург.

*Статията е със сатиричен характер, преведена от руския вариант на "НеНовините" panorama.pub от Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com