Най-хитрият трик, когато печете тиква

17385
Най-хитрият трик, когато печете тиква
Снимка: iStock/Guliver

Ето няколко полезни неща, които трябва да знаете, когато печете тиква, за да бъдат усвоени максимално витамините от организма ни. Тиквата съдържа високо количество на бета каротен, който по – късно се превръща във витамин А. Знаете, че при термична обработка на храните, някои от ценните им вещества губят стойност. Сега ще ви покажем някои тънкости при готвенето, за да можете да извлечете всички ползи от тиквата.

Ще започнем с това, че витамин А е вид мастноразтворим витамин, което означава, че му е нужда мазнина, за да се разтвори качествено в организма ни и следователно да бъде усвоен максимално, за да има ползи за тялото ни. Витамин А е изключително полезен за организма ни и по – специално за зрението, за кожата и за мозъка. Като добавка към тиквата, която ще сложите във фурната, може да използвате кокосово масло, но не прекалявайте с количеството, тъй като кокосовото масло има свой специфичен вкус и аромат и това би могло да промени вкуса на тиквата. Ако в момента не разполагате с кокосово масло, може да заместите с най – обикновено краве масло. В случай, че харесвате аромата на канела, поръсете с малко канела отгоре. След като извадите тиквата от фурната е желателно да я овкусите с мед, а не със захар. Освен това може да поръсите с настъргани ядки, за предпочитане са орехите, които са полезни са някои когнитивни функции и въобще функционирането на мозъка ни. Орехите също така засилват имунната ни система. За предпочитане е тиквата да се приготвя чрез варене или печене.

Няколко начина за вкусна печена тиква

Тиквата е много подходящ и предпочитан десерт през есента. Правят се редица сладкиши и сладка за зимата с нея, но тя е вкусна и само из...

Другата рецепта, в която се използва тиквата е за приготвянето на тиквеник. Той е изключително вкусен, но друг е въпросът колко е полезен. При тиквеника се използват кори от бяло брашно и се добавя обилно количество захар. За хора с диабет или непоносимост към глутен тази рецепта няма да донесе положителни последствия. Също така не е препоръчителна за хора, които спазват определен вид диета. Така че те могат да заложат на традиционната печена или варена тиква, която да бъде овкусена с мед вместо бяла захар.

Ако заложите на рецепта, в която присъства задушаване на тиква, не бързайте да изхвърляте сока, който се е получил. Оставете го да изстине и го изпийте, тъй като полученият сок съдържа много ценни минерали, които са полезни за бъбреците. Ако не ви се стори приемлив на вкус, винаги може да добавите мед, който да подслади напитката. Приемайте сока преди ядене, като няма ограничения в препоръчителното количество.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com