Намалява ли сънят риска от заразяване с коронавирус?

2640
Намалява ли сънят риска от заразяване с коронавирус?
Снимка: iStock/Guliver

Емили Сон от „Нешънъл Джиографик“ търси връзка между съня и новия коронавирус. Аристотел в своята работа „Сънят и бодърстването“ от 350 г. пр.н.е предполага, че храносмилането генерира топли пари в стомаха, които благоприятстват съня и, че температурата причинява нещо подобно, което кара хората да спят, за да улесни лечебния процес. Въпреки че теорията за парите не е имала особен успех, десетилетия научни доказателства показват, че сънят е чудесен начин за укрепване на имунната система срещу настинки, грип и други респираторни инфекции.

Проучванията показват, че сънят може да бъде ефективно средство за борба с пандемията не само защото намалява вероятността или тежестта на инфекцията. Той може да подобри ефективността на ваксините COVID-19, когато станат достъпни, и многобройни текущи проучвания оценяват какво предимство можем да получим срещу коронавируса, просто като попаднем под завивките. Според Моника Хаак - специалист по психоневроимунология в Медицинското училище в Харвард в Бостън - „имаме много доказателства в подкрепа на факта, че получаването на адекватни часове сън помага за предотвратяване или борба с всякакъв вид инфекция“, пише БГНЕС. Докато няма налична ваксина, от съществено значение е да се намали рискът от инфекция, доколкото е възможно, за да се избегне COVID-19. Тъй като учените натрупват все повече и повече данни за съня и това заболяване, се надяваме да обясни по-добре сложното функциониране на имунната система, като същевременно предлага по-ясни насоки как да използваме съня като оръжие, за да запазим епидемията.

Д-р Фаучи предупреждава Тръмп за имунитета му срещу COVID-19, той даде отрицателен тест за коронавирус

Главният инфекционист на САЩ д-р Антъни Фаучи смята, че американският президент Доналд Тръмп най-вероятно е развил имунитет срещу новия...

Връзката между съня и инфекцията.

Човекът не е единственото животно, което се възползва от съня. Някои изследвания, датиращи от края на 1800 г., показват, че ако бъдат лишени напълно от сън, кучетата и мишките умират в рамките на няколко седмици. Дори за хората хроничното лишаване от сън има дългосрочни последици, увеличавайки риска от развитие на диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, деменция и депресия. Някои от тези хронични заболявания са сред рисковите фактори, които увеличават уязвимостта към COVID-19. Когато сме уморени, ние също сме склонни да поемаме повече рискове, припомня подполковник Винсент Капалди, ръководител на катедрата по поведенческа биология във Военния институт „Уолтър Рийд“ към Изследователския център за военна психиатрия и изследвания на неврологията в Силвър Спринг, Мериленд.

Все повече доказателства показват, че лишаването от сън намалява способността на индивида да се бори с болестта. В някои проучвания за нарушения на съня, тези, които спят по-малко от пет или шест часа на нощ, и други, с намалени нива на ефективност на съня (процентът на прекарано време за сън през нощта) показват по-високи нива на респираторни заболявания, настинки и свързани медицински състояния. Спането над 10 часа на нощ е свързано с увеличаване на честотата на заболяванията, но експертите казват, че твърде многото сън вероятно не е причината хората да се разболяват. Напротив, излишният сън може да се дължи на вече съществуващи здравословни състояния, включително депресия. Или заболявания като диабет или сънна апнея могат да причинят лошо качество на съня, което от своя страна води до по-дълги нощи с по-кратка продължителност на съня.

Някои проучвания дори пряко свързват съня с болестта, вместо просто да видят дали сънят е свързан по някакъв начин с инфекции. Изследователи от Университета на Сан Франциско в Калифорния и Университета „Карнеги Мелън“ в Питсбърг набраха 164 здрави възрастни, като ги сложиха на устройства, подобни на интелигентни часовници (изследователски клас), за да проследяват техните навици на сън в продължение на една седмица. След това в лабораторията изследователите напръскаха капки риновирус (обикновена настинка) в носа на субектите, преди да ги поставят под карантина в хотел в продължение на пет дни. Вирусът е еднакво вероятно да нахлуе в телата на субектите и да се възпроизведе, без значение колко дълго са спали, съобщава екипа през 2015 г. Но тези, които спят по-малко от шест часа, са 4,5 пъти по-склонни да развият симптоми на настинка в сравнение с тези, които са спали повече от седем часа на нощ. Риновирусите са с валидни последствия за коронавирусите, най-вече защото имунният отговор към двата вируса изглежда подобен, според съавтора на изследването Арик Пратер, психоневроимунолог от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Американският д-р Кунчев обвини Тръмп, че го използва политически. Тръмп се хвали с имунитет срещу COVID-19

Главният инфекционист на САЩ д-р Антъни Фаучи се противопостави на президента Доналд Тръмп и неговата кампания за преизбиране заради из...

Връзката между съня и имунната система.

Изследванията на съня и факторите, които или лишават хората от него или увеличават продължителността му, започват да разкриват защо съществува толкова сложна връзка между съня и имунната система.

Сън, ваксини и COVID-19.

Тъй като по етични причини изследователите не могат да излагат хората на повечето заболявания, включително COVID-19, изследванията на ваксините предлагат друг начин за изследване на връзките между съня и имунната система. Досега това изследване подкрепя интересната теза, че сънят дава конкретен тласък на имунната система. Това важи особено за антитела, които обикновено са трайни протеини, произведени от организма в отговор на патогени (и ваксини). Антителата помагат на тялото да „запомни“ тези инфекции.

Проф. Ива Христова: Част от българското население има имунитет към коронавируса, без да е боледувало

Доказано е, че част от населението има имунитет срещу COVID-19, без да е боледувало. 80% от хората изкарват коронавируса безсимптомно и...

В едно от първите проучвания от този тип, датиращо от 2002 г., група лица са спали около осем часа в продължение на четири нощи, преди да получат противогрипната ваксина, след което са спали същия брой часове през двете нощи след инжектирането. Десет дни по-късно изследователите съобщават, че нивата на грипните антитела на участниците са повече от два пъти по-високи от тези на лица от друга група, които са спали само четири часа на нощ през същия период. Лишаването от сън може също да намали отговора на антителата към ваксините срещу хепатит А, хепатит В и H1N1 срещу свински грип. В някои проучвания е достатъчна само една нощ. Експертите обаче съветват тези, които имат възможност да определят приоритета на съня, предвид влиянието, което той има върху риска от инфекция. Поддържането на редовен режим на сън е ефективен начин за повишаване на качеството на часовете, в които спим, според Пратер. Освен да се отпуснете преди лягане, да затъмните светлините, да изключите екраните и да спрете да слушате новините. Коен препоръчва да спите най-малко седем часа на нощ, за да имате по-голям шанс да останете здрави по време на пандемията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно