Не е за вярване, но леля ми добавя лимонов сок докато пере

1266
Не е за вярване, но леля ми добавя лимонов сок докато пере
Снимка: iStock/Guliver

Всички знаем за полезните свойства на лимона и как той влияе на организма ни. Лимоновият сок предпазва от болести, лекува, избелва зъби, премахва лош дъх, пречиства организма, бори се с махмурлука и т.н. Многобройните му позитиви са всеизвестни. Но те не се органичават само в рамките на здравословното хранене и подправянето на различни ястия.
Понякога храните от ежедневието влизат в употреба и за съвсем различни неща, далеч от кухнята. Такъв е случаят и с лимоновия сок. Знаехте ли, че той има много ползи за прането? Нека разберем какви са те и как правилно да го комбинираме с перилните препарати спрямо конкретния случай:

За по-бяло пране

Всички знаем, че белите дрехи не запазват задълго първоначалния си нюанс. Това е така поради редица причини – пот, различни петна, дезодоранти, боядисване от цветни дрехи и т.н. Но ако искате да поддържате прането си искрящо бяло или да възвърнете стария му цвят, добавете лимонов сок в пералнята. Към прахта за пране добавете чаша лимонов сок, играещ ролята хем на избелващ продукт, хем на ароматизатор. Нищо друго не променяйте относно начина ви на пране, това е достатъчно. Още след първия опит ще се убедите колко по-свежо и бяло е прането ви. Няма ограничение за това колко често да го правите, даже е препоръчително да добавяте лимонов сок редовно.

За омекотяване

Лимоновият сок може да играе ролята и на омекотител. Омекотява тъканите, а и оставя приятен аромат на прането. Накиснете дрехите в леген с вода, към който предварително сте добавили чаша лимонов сок. След това продължете по обичайния начин и воала – резултатът е освежено и меко на допир пране с много притен и ненатрапчив аромат. Ще пожелаете веднага да облечете тези дрехи. 

Премахване на петна

Вече споменахме за ползите му относно бялото пране. За същия цвят дрехи при изцапването с храна, напитка или др. изсипете малко лимонов сок върху петното, добавете сода бикарбонат и разтърквайте известно време, може с помощта на четка за зъби. Оставете дрехата да се накисне за до 10 мин. и изперете.

За почистване на пералня

За да е наред всичко с прането ви, трябва да обръщате нужното внимание и на самата техника. Почиствайте пералнята редовно, за да я предпазите от твърдата вода. За самото почистване от полза ще ви е и лимоновият сок, а може да го замените и с лимонена киселина, действието е еднакво. Те се използват освен за почистването на перални, но и за най-различни електрически уреди в бита и ежедневието ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла
Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Раздялата никога не е лесна, но не е задължително да е краят на света. Независимо дали вие сте инициирали края на отношенията или сте от другата страна,...