Необичайните знамена

16284
Необичайните знамена
Снимка: Christian August Lorentzen / CC0

Знамена се използвали много преди човечеството да положи началото на своята писана история. Те символизирали различни племена, народи и даже отделни личности. Днес всяка държава си има свое знаме - някои са доста странни, други красиви, а трети са просто скучни.

Знамето „Данеброг“

Данеброг. Public Domain

Знамената се появяват за пръв път в Индия и Китай, а по-късно традицията им се разпространява в цял свят. Не е възможно да се каже чий флаг е бил пръв. Обаче е доказано, че „Данеброг“ е най-старият флаг в света, който се използва и до ден-днешен. Ако се върнем далеч назад в ХІІІ век, по всяка вероятност след една битка на 15 юни 1219 г. „Данеброг“ става национално знаме на Дания и служи за образец на знамената на другите скандинавски страни. Австрия на свой ред твърди, че нейното знаме е най-старото в света, въпреки че вероятно то е от 1230 г.

Знамето на Непал. Това знаме е единственото в света, при което не се използва правоъгълна форма. То е опростено съчетание от две триъгълни знамена. Неговият пурпурен цвят символизира цвета на рододендрона, който е символ на страната. Синята рамка е с цвета на мира. Преди 1962 г. емблемите, използвани в знамето (слънце и луна) имали човешки лица.

Бялото знаме на примирието

Auguste-Louis de Rossel de Cercy / Public Domain

Това знаме е международно признат символ на примирие и прекратяване на стрелбата. Използва се и като сигнал за капитулация – по-слабата във военно отношение страна излиза с такова знаме, за да се предаде или да поиска преговори. Лицата, носещи бяло знаме, не може да откриват огън, нито да бъдат обстрелвани. Използването на бяло знаме е включено в Женевската конвенция.

Знамето „Веселият Роджър“

Типичният "Весел Роджър". Снимка: Dudaweyll / CC BY-SA 4.0

Това е черното знаме с бели череп и кости на пиратите. Този вид на пиратското знаме е бил използван от неколцина известни пирати в миналото, включително Джон Тейлър и прочутия капитан Едуард Ингланд. В интерес на истината, този флаг влязъл в употреба по времето, когато пиратството вече залязвало. Преди него повечето пиратски знамена били червени като символ на кръвта, която ще бъде пролята. За емблеми се използвали пясъчен часовник – знак, че времето на нападнатите е свършило, ръка с абордажна сабя, скелет, карти за игра и др.

Знамето на Марс

Pascal Lee / CC BY-SA 4.0

Марсианското знаме представлява трикольор с червена, зелена и синя ивици, разположени вертикално. Въпреки че е без юридическо значение, знамето е одобрено от неправителствената организация „Марсианска общност“ (която все още е на Земята). То символизира „бъдещето" на Марс. Червената ивица, която е до дръжката, обозначава днешния Марс. Зеленото и синьото сочат етапите на възможното тераформиране (създаване на условия, подобни на земните) на тази планета.

Нацисткото знаме

German government / Public Domain

Нацисткото знаме е червено, в средата с бял кръг, в който е вписана черна свастика. Днес то е забранено в много страни. Проектирано е от самия Хитлер. Смята се, че са използвани цветовете на бившата кайзерова Германия. Друга хипотеза гласи, че понеже комунистическата партия с нейното червено знаме била много по-влиятелна, когато нацистите започвали дейността си, те на свой ред използвали червен флаг, за да заблудят и привлекат нейни привърженици.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Защо ТОЗИ цвят не присъства в националните флагове (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно