Неочакваните ползи на тахана за здравето

2397
Неочакваните ползи на тахана за здравето
Снимка: Pixabay.com

Таханът произхожда от Судан и Индия и както подсказва името му, се получава при смилането на сусамови семена. На пазара могат да се намерят три вида от тази пипателна паста, а именно суров пълнозърнест тахан, произведен от цели зърна, суров тахан, приготвен от белен сусам и тахан от изпечени семена.

И трите вида се използват масово в природната медицина, защото таханът има доказани качества и ползи за здравето на човека. Той е много добър източник на фибри, витамини и минерали, сред които са калций, магнезий, цинк, манган, мед, фосфор, желязо и селен, както и на витамин В1. Всички те го правят много подходящ за справяне с редица здравословни пролеми, свързани със стомашно-чревния тракт, различни вирусни заболявания, при профилактика на остеопорозата и други.

Колко е важно да консумирате тахан всеки ден

Съдържа полезни мазнини Според много хора той е твърде мазен, но всъщност е с високо съдържание на полезни мазнини - 85% от него са ом...

Таханът съдържа и още две много важни съставки – сезамолин и сезамин, които са от групата на лигнаните и спомагат за понижаване както на кръвното налягане, така и на холестерола, а освен това предпазват и черния дроб от окислително увреждане.  Сред заболяванията, при които сусамовия тахан помага са и проблеми със слуха, проблеми с кожата, запек, суха кашлица и други. Но какви ползи още може да ви донесе консумацията на тахан?

Големите количества калций, които се съдържат в тахана, предпазват от проблеми с костите и особено костната загуба, както при жените в менопаузата, така и при мъжете в по-напреднала възраст. Ето защо се смята, че той е един от най-силните съюзници на човека при профилактиката срещу отеопороза. Калцият в тахана е в пъти повече от съдържащият се в киселото мляко и помага при мигрена и значително намалява симптомите на ПМС.

Магнезият, който се съдържа в тахана, доказано действа при проблеми с горните дихателни пътища, нормализира кръвното налягане и така предпазва от редица проблеми със сърдечно-съдовата система, като инфаркт, инсулт, спъзми на кръвоносните съдове и т.н.

Многобройните минерали, съдържащи се в тахана, също благоприятстват много за здравето. Медта е един от тях, която помага на хората с ревматоиден артрит да се справят с подуването и болката.  Тя е и мощен антиоксидант, който действа противовъзпалително и спомага заздравяването на костите, ставите и кръвоносните съдове.

Кратка история на тахана

Таханът е хранителен продукт, който се получава след смилане на различни ядки, най-често сусам, фъстъци и лешници. След обработката се ...

И ако сте решили да включите тахана в менято си, трябва да знаете, че е по-добре да го приемате сутрин, защото така той ще ви засити и ще ви зареди с много енергия през деня. Можете да го консумирате самостоятелно или с добавен към него мед, намазан върху филия хляб, а можете и да го влагате при направата на сладкиши, , кифлички и други печива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно