Непоносима жега: Какво да правя, ако климатикът в колата се повреди

6772
Непоносима жега: Какво да правя, ако климатикът в колата се повреди
Снимка: iStock/Guliver

С настъпването на лятото натоварването на климатичната система на автомобила се увеличава драстично. Ако през студения сезон колата на практика не е била използвана или ако е стояла цяла зима в гаража, може да има проблеми с климатика или със системата за контрол на температурата.

Факт е, че през зимата системата губи целостта си, тъй като празният ход и циркулацията през уплътненията и връзките на работните течности се напукват. Освен това, радиаторът на климатика може да бъде повреден. В резултат на това изтича фреон, който изпълва климатичната система. Има няколко начина за диагностициране на теч.

Защо климатикът не работи?

Най-честата причина е изтичането на фреон, циркулиращ през тръбите на системата. Това може да се дължи на рядка употреба или корозия на пътищата на хладилния агент. Освен това, климатичната система не е проектирана да работи без зареждане с фреон повече от 5-7 години.

Можете да "зареждате" във всяка фирма, специализирана в ремонт и поддръжката на климатици. Обикновено процедурата отнема по-малко от час.

Грешката, която всички шофьори допускат с климатика през лятото

Климатикът в колата е залог за комфортно пътуване в жегата. Но за съжаление той често се разваля и не всеки автомобил разполага с него....

Как да обслужваме правилно?

В нова кола пълнене на системата с хладилен агент се изисква поне веднъж на 2-3 години, а за автомобили на възраст над 5-6 години това трябва да се прави всяка година. Също така, през пролетта и есента се препоръчва да се извърши антибактериално третиране на изпарителя на климатика, за да се предотврати растежа на бактерии, циркулиращи с въздуха в купето.

Ако зареждате с фреон само от време на време, в жегата климатикът ще работи с повишено натоварване, което ще доведе до износването му. Същото важи и ако постоянно карате с включен климатик и отворени прозорци.

Инспекция на МПС

Ако от дефлекторите издухва недостатъчно охладен въздух, първата стъпка е да проверите щателно радиатора на климатика за повреди. В него могат да се появят пукнатини заради камъни и малки отломки, летящи от пътя. Това е достатъчно, за да може фреонът да започне да се изпарява.

Как да не настинем от климатика

Престоят в климатизирано помещение през лятото увеличава риска от настинка. И ако сте принудени да работите в офис заедно с колегите си...

Търсене на следи

Обикновено върху повредената зона се образува капка масло, тъй като смазката на системата излиза заедно с фреона. Ако намерите теч, за да възстановите производителността на системата, трябва да замените частта.

Сухите уплътнения и тръби от своя страна могат да бъдат идентифицирани с така наречения "тест със сапун". Сапунът трябва да се нанесе на мястото, където газопроводът е прикрепен към цилиндъра - ако започне да прави мехурчета, трябва незабавно да затегнете гайката или да развиете връзката и след това да смените уплътнението.

Добавяне на флуоресцентна боя

Можете също така да определите изтичането на фреон, като добавите флуоресцентна боя към него при зареждане. В ултравиолетова светлина те ще светне дупката в системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com