Невероятно, но факт – конците за зъби предпазват от деменция

9576
Невероятно, но факт – конците за зъби предпазват от деменция
Снимка: iStock/Guliver

Не всеки от нас използва конец за зъби, въпреки че използването му е трябва да е неизменна част от ежедневната ни рутина за орална хигиена. Конецът за зъби почиства междузъбните пространства, до които четката за зъби няма достъп. По този начин се намалява образуването на плака, дъхът запазва за по-дълго свежестта си и намалява вероятността от появата на проблеми със зъбите и венците. Не забравяйте да използвате конец всеки ден като част от рутината за вашата орална хигиена.

Но освен от полза за здравето на устната ви кухина, той е от полза за цялостното ви здраве и в още един аспект - предотвратява свързания с възрастта спад в интелигентността.

Нова надежда - с кислородна терапия да бъде спряна Болестта на Алцхаймер

За първи път едно нефармацевтично клинично изпитване се доказва като ефективно за блокиране на основните активатори на Болестта на Алцх...

Ново изследване показва ползите от използването на конец за зъби, за които никой дори не е предполагал преди.

Оказва се, че този евтин и достъпен инструмент за устна хигиена предпазва мозъка от възпаление и предотвратява риска от старческа деменция.

Разбира се, само конецът не е достатъчен и не трябва да забравяте за четката и качествената паста за зъби, както и за старателната им използване.

Изследователи от университета в Ню Йорк стигат до извода, че ежедневната употреба на конец за зъби съдейства за предотвратяване на когнитивен спад. 

Оказва се, че възрастните с голям брой загубени зъби са били 1,48 пъти по-склонни да се сблъскат с този вид разстройство и са имали 1,28 пъти по-висок риск от старческа деменция. Този риск съществува и при отлагане поставянето на зъбни импланти или протези, с които да замените липсващите зъби. 

4 вредни навика, които ще увеличат риска от деменция

Милиони души по цял свят страдат от деменция. Това е едно изключително неприятно заболяване, което ни пречи да изпълняваме ежедневните ...

Възрастните със загуба на зъби са по-склонни да развият деменция при липса на протези и импланти, според The ​​Health Site.

Учените имат няколко обяснения за връзката между лошото орално здраве и влошеното състояние на мозъка, включително и за проблема с липсващите зъби, който може да повлияе негативно на дъвченето. Това от своя страна ограничава възможностите за прием на здравословна храна и дори може да доведе до дефицит на ключови хранителни вещества, необходими за здравето на мозъка.

Учените също така изтъкват наличието на доказателства, според които оралното възпаление е свързано с мозъчно възпаление и когнитивно увреждане.

Нелекуваното заболяване на венците може да доведе до загуба на зъби, както и да увеличи риска от развитие на други здравословни усложнения, категорични са изследователите. 

От друга страна възпалението в резултат на заболяване на венците е свързано с други болестни състояния, включително сърдечно-съдови заболявания, рак на панкреаса, диабет, ревматоиден артрит и болест на Алцхаймер.
Предишни проучвания също са открили връзка между P. gingivalis - бактериите, свързани със заболяване на венците - и болестта на Алцхаймер, споделят изследователите пред CNN.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com