Няколко хитрини, с които стъклените прибори ще върнат блясъка си

1406
Няколко хитрини, с които стъклените прибори ще върнат блясъка си
Снимка: JamesDeMers / Pixabay

Няма домакинство, което да не се е снабдило със стъклени кристални прибори, чаши, вази, бутилки и други неща, които могат да се използват за домашна употреба. Стъклото е един от фините материали, които допринасят за лукса и комфорта на дома ни.

Все пак, стъклото се нуждае от по-специални грижи и търпение, за разлика от останалите прибори в дома ни. Затова в следващите редове ще споделим с вас какво да направите, ако някои фини кристални или стъклени прибори ви изглеждат захабени и са изгубили блясъка си.

За да им върнете блясъка, то е добре поне веднъж на няколко месеца да ги натриете със сол и чак след това да ги измиете с веро. Друг вариант е да ги накиснете за едно денонощие в разтворен оцет. След това отново ги измийте, защото миризмата ще остане.

Избягвайте да ги слагате един в друг. Да, ясно е, че по този начин спестявате място, но така има вероятност да ги счупите. Ако все пак това се е случило и не можете да ги извадите, то напълнете горния съд със студена вода, а долния – потопете го в топла. По този начин горният леко ще се свие, а долният ще се разшири.

Независимо какво пише на кристалните ви чаши, добре е да ги миете на ръка. Със сигурност е по-удобно в миялната машина, но така могат да се надраскат по необратим начин и да не можете да ги възстановите.

Най-добрият начин да ги подсушите е използването на мека ленена кърпа. Други материали могат да оставят власинки, които след това да залепнат и да си личат по стъклото или кристала. Тях не можете да ги махнете, без да оставите отпечатъци.

Ако искате да запазите стъклените бутилки от вино, ракия или друга спиртна бутилка със силна миризма, то ги накиснете в сода за хляб. Така ще премахнете миризмата, но измиването с веро си остава задължително.

Всички съдове от кристал ще върнат блясъка си, ако ги изтриете със спиртна кърпа, а след това ги избършете с ленена кърпа. При боравенето с кристални предмети не е добре да използвате сода за хляб, защото можете да ги надерете. Това са изключително фини изделия е добре да използвате спирт.

Бъдете внимателни с рисувани предмети или такива от позлатено стъкло. За тях използвайте по-фино веро и не ги търкайте много с гъбата. Прекаленото миене може да развали декорацията им и да се олющят, което няма как да възстановите. Измивайте ги бързо и след това ги подсушете, за да не остава влага.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com