Нощен танц на китове по време на северно сияние (ВИДЕО)

12577
Нощен танц на китове по време на северно сияние (ВИДЕО)

Преди дни в интернет се появи кратко, но уникално видео на полярно сияние. Този път операторът е успял да запечата как сиянието е осветило гърбати китове край бреговете на Норвегия.

Както съобщава "Дискавъри", фотографът на Норвежката държавна телевизия (NRK) Харалд Албригстен е направил видеото по щастлива случайност по време на проверка на своето оборудване.

Невероятната среща на южните китове с човека (ВИДЕО)

Край бреговете на Западна Австралия се е състояла невероятна среща между човека и южните китове. Видеото с резолюция 4К е заснето от ви...

Като видял китовете, Албригстен веднага тествал камерата, която позволява снимането в пълна тъмнина, като съхранява яснотата на изображението.

"Когато проверявах оборудването, неочаквано видях в обектива група играещи гърбати китове, осветени от северното сияние – разказва фотографът. – На следващия ден се върнах на същото място да заснема китовете от по-близко разстояние. След няколко часа чакане се отчаях и вече бях решил да си ходя, когато неочаквано китовете се появиха отново."

Интересно е, че Албригстен вече се е отличавал с подобно видео, в което северното сияние осветявало северни елени.

Ако се опитаме да обясним полярното сияние, без да задълбаваме, то можем да кажем, че изхвърлените от Слънцето заредени частици карат въздуха на нашата планета да прелива в завладяващи огньове.

Нашето светило представлява огромна нагорещена газова топка, която се състои от атоми хелий и водород, състоящи се от протони (заряд +) и електрони (заряд –). След взрив на Слънцето в Космоса попада огромно количество частици, притежаващи електрически заряд, които с огромна скорост (приблизително 960 км/с) се носят във всички посоки, включително и към нашата планета, образувайки явление, наречено слънчев вятър, и достигат Земята след 2-3 дни.

Китове могат да имитират звуци като от човешки глас

Учени за пръв път успяха да запишат звуци, подобни на човешките, които издават китовете и да им направят акустичен анализ, предаде БГНЕ...

Нашата планета е гигантски магнит за тези частици, който образува магнитно поле от токовете, възникващи поради въртенето на ядрото на Земята, в чиято основа е желязо.

С магнитното притегляне нашата планета "улавя" прелитащия покрай нея слънчев вятър и по силовите линии на магнитното поле го изпраща към полюсите – Северен и Южен, около които се намират магнитните полюси.

Попадайки в района на действие на магнитните полюси, слънчевите частици моментално се привличат към тях и от сблъсъка на слънчевия вятър с атмосферата се появява енергия, преобразуваща се в светлина – именно тя образува северното сияние.

• Възбудените атоми се успокояват и започват да излъчват светлинен фотон;

• Ако азотът, сблъскващ се със слънчевите частици, губи електрони, то неговите електрони светят в син и лилав цвят.

Полярно сияние смая дори астронавтите (ВИДЕО)

Естествено светлинно шоу озари небето в понеделник, 7 септември. Гледката, от която дъхът спира, е уловена от камерата на астронавта Ск...

• Ако електронът остане с молекулите на азота, се появяват лъчи с червени тонове;

• Когато слънчевият вятър взаимодейства с кислорода, електрон не изчезва, но самият той започва да изпуска лъчи със зелен и червен цвят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com