Нова опасност от никотина

7782
Нова опасност от никотина
Снимка: iStock

Никотинът променя функцията на спомагателните мозъчни клетки, което създава комфортни условия за метастази на рак на белите дробове. Това обяснява защо при почти половината от хората с подобни тумори те се появяват отново след известно време. Статията, описваща изследването, е публикувана в „Journal of Experimental Medicine“.

"Никотинът сам по себе си няма канцерогенен ефект, но помага метастази на дребноклетъчен белодробен рак да се разпространят в мозъка на пациентите. Тоест, нашите наблюдения сочат, че онкоболните не трябва да използват никотинова дъвка и пластири, за да се опитат да се откажат от тютюнопушенето", каза един от авторите на изследването, професорът от университета „Уейк Форест“ (САЩ) Коносуке Ватабе, предаде БГНЕС.

3 лесни начина за справяне с неприятната пушаческа кашлица

Тютюнопушенето е не само вреден за нас самите навик. То може да бъде повече от опасно и за околните. Дори повече рисково за тях, отколк...

Според Световната здравна организация (СЗО), ракът на белите дробове е една от основните причини за преждевременна смърт, заедно със заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове, както и други видове тумори. През 2018 г. той е отнел живота на приблизително 1,76 милиона души на планетата, у повечето от които се развива поради тютюнопушенето.

Има два вида злокачествени тумори от този вид - дребноклетъчен и едроклетъчен рак на белия дроб, те се появяват в различни видове респираторна тъкан. Първият подвид на рака на белия дроб, като правило, е по-агресивен и в същото време много често причинява метастази, включително в мозъка на пациентите.

Новата опасност от никотина

Ватабе и неговите колеги намерили обяснение защо това се случва. Те изследвали медицинската история на приблизително 300 пациенти с дребноклетъчен рак на белите дробове.

Никотинът не бил чужд на маите

Американски учени от политехнически институт "Ренселър" са открили физически доказателства, че древните маи са използвали тютюн, съоб...

Учените забелязали, че метастазите се появяват много по-често в мозъка на онези пациенти, които продължават да пушат, въпреки препоръките на лекарите, или използват никотинови лепенки и дъвка, за да се откажат от цигарите. Това наблюдение ги подтикнало да проведат експерименти върху мишки. Учените имплантирали култури на ракови клетки от белите дробове на пациентите в телата им.

Оказало се, че никотинът наистина помогнал да се появят метастази в мозъка на гризачите. Това се дължи на факта, че никотиновите молекули проникват в клетките на микроглията, една от спомагателните тъкани на мозъка, променяйки работата на неговите клетки по такъв начин, че не убиват раковите клетки, а им помагат да оцелеят.

Научавайки за това, биолозите се замислили дали е възможно да се предотврати навлизането на никотин в мозъка с помощта на други вещества, които могат да проникнат през бариерата между кръвоносната система и мозъка. Следващи експерименти показали, че това може да се постигне с помощта на партенолид, летливо вещество от екстракт от растителна вратига (ветриче).

Молекулите на партенолида предпазили мозъка на мишките от развитието на метастази. Следователно, според учените, той може да се използва за борба с метастази в мозъка при пушачи с рак на белите дробове. В близко бъдеще Ватабе и неговите колеги планират да започнат клинични изпитания на партенолид с участието на доброволци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com