От какво се ръководят жените при избора на бира?

5513
От какво се ръководят жените при избора на бира?
Снимка: Getty Images/Guliver

Жените определят балансирания горчиво-сладък привкус на пивото като най-решаващ при избора за закупуване на бира.

Това показва интердисциплинарно изследване, посветено на бирените предпочитания на дамите от началото на тази година. Проучването с фокус групи сред жени на възраст между 19 и 50 години е публикувано в международното издание на Института за наука и технология на храните на Великобритания. То откроява вкуса като определящ за потреблението сред още 5 основни фактора: цвят, стил, опаковка, бранд и технология на производство.

Stolichno официално представи Amber Pils

На специално събитие снощи, Stolichno официално представи новото предложение от портфолиото си - Amber Pils. Pilsner бирата става част ...

Според статията дамите най-вече харесват светлото пиво, в което слабо горчивият и балансиран вкус се съчетава с фин хмелов аромат, предаде БГНЕС. Той се дължи на специални сортове хмел с ниско съдържание на алфа-горчиви киселини. Обичайно светлите лагер бири са със златист цвят, кристална бистрота и балансирана газировка. Те съдържат 92% вода, алкохолното им съдържание е между 4–5% обемни градуса алкохол, 0,3% протеини, 0,2% фибри, 0% мазнини и около 40-43 калории на 100 милилитра.

Въпреки че хмелът е уникалната за пивото съставка, силно охмелените бири с изразени горчиви нотки не са харесвани от нежния пол, независимо от факта, че горчивите вещества на хмела съдържат редица полезни съставки като феноли, флавоноиди и изофлавоноиди, уточняват авторите на изследването. Извън предпочитанията на жените остават и бирите с плътен вкус, стаут бирите с дълбок, тъмен цвят, вкус на препечен малц и по-високо алкохолно съдържание, тъмните и мътните нефилтрирани бири, които по-скоро представляват интерес за мъжете и за бираджиите, които обичат да експериментират.

В своите заключения авторите на публикацията отчитат, че за разлика от мъжете вкусовите предпочитания на жените по принцип са към по-леки и по-сладки питиета. Тези характеристики са определящи за избора им и по отношение на бирената категория, в която те харесват по-леко пиво с деликатен вкус. Авторите на изследването не са открили връзка между тютюнопушенето и бирените предпочитания на дамите.

Данните от това и редица други проучвания сочат, че обичайно жените консумират два пъти по-рядко пиво отколкото мъжете именно заради по-горчивия вкус на кехлибарената напитка. У нас дамите не правят изключение от тази тенденция. Според данни на Съюза на пивоварите в България (СПБ) през 2015 г. жените са консумирали бира 3 пъти месечно, а мъжете – 9 пъти, докато през 2016 г. българките са пили бира пет пъти месечно, а мъжете – 12 пъти. Най-често пиво са консумирали дамите на възраст между 30-39 години - 8 пъти на месец.

През миналата година най-активните любителки на пивото са от Русе, където честотата на консумация на бира от нежния пол е 9 пъти месечно. В същото време всяка пета българка счита, че бирата е подходящото за нея питие, а всяка четвърта – че при умерена консумация пивото е част от здравословния стил на живот. По данни на СПБ у нас консумацията на лагер традиционно заема около 95% от пазара на бира в страната.

Създадоха бира с вкус на бисквитки "Орео"

Базираната в щата Вирджиния пивоварна The Veil Brewing Co. съобщи, че е създала бира с вкус на бисквитки "Орео". Това става ясно от пр...

Любопитно:

Пивото е ниско алкохолна напитка, продукт на естествена алкохолна ферментация. Бирата се произвежда от малц, хмел, пивни дрожди и вода. За производството на пиво с хармонична хмелова горчивина и аромат се използват натурални хмелови продукти с различна качествена характеристика по отношение на алфа-горчивите киселини и ароматичните вещества. Всички сортове хмел в зависимост от аромата им се разделят на 3 групи – с фин хмелов аромат, ароматични и горчиви.

Поради технологията за производство на пиво и специфичните естествени качества на суровините и най-вече на хмела, в крайния продукт не се добавят консерванти, стабилизатори, оцветители, изкуствени аромати и други подобни добавки, съобщават от съюза на пивоварите в България.

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната: ”Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

От самото си основаване през 1991 г. мисията на Съюза на пивоварите е да подпомага и насърчава развитието на българската бирена индустрия, да издига професионалния статут на работещите в сектора, да популяризира устойчивия интегритет в пивопроизводството и високото качество на категорията, да промотира традициите, ритуалите и умерената консумация на пиво като част от съвременната бирена култура и модерен стил на живот.

Движение, шоколад и бира помагат в борбата със зимната депресия

Движението помага срещу зимната депресия. Това е сред малкото неща, които са извън сферата на психологията. Но движението, активността ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com