От старото се ражда новото: Примери как да освежим апартамента и къщата ни

6991
От старото се ражда новото: Примери как да освежим апартамента и къщата ни
Снимка: iStock/Guliver

Нови дрехи от стари, нов вид на апартамента, къщата, имота – това са само част от възможностите за хубав живот, който да постигнем, като използваме уж ненужното старо, за да създадем нещо ново. Примери как можем да го постигнем представика трима дизайнери – в разговор с младежи в рамките на специалното видеоателие "Бъдещето - работа и живот в зелено". То е част от проекта EU COOLтура, с автор и изпълнител Българско училище за политика "Димитър Паница". Проектът "EU COOLтура" е финансиран от ЕС по Многогодишната работна програма на Европейския парламент за отпускане на безвъзмездни средства в областта на комуникацията за периода 2020 – 2021 г. Медийни партньори са Actualno.com и Expert.bg.

Инженер Диана Лазарова, интериорен дизайнер с проекти и реализирани интериори с реновирани мебели и текстил, даде и конкретни примери от своята практика. При ремонта на едно жилище, първата стъпка е да се премахнат остарели неща – като почнете от мебели и стигнете дори до подови настилки като паркета. Те могат да бъдат използвани за изграждането на новия вид.

Инж. Лазарова наблегна специално на техниката пачуърк – запазени и по-хубави части или парчета от непотребни вече вещи и мебели да бъдат използвани за направата на нещо изцяло ново. Можете да използвате и различни покривки, чаршафи, одеяла, дрехи и да ги изрежете в различни форми и да си направите декоративни възглавнички, дори да претапицирате старо кресло, обясни тя.

"Можете да смените цвета, дамаската и т.н., за да заживеят мебелите втори живот. Още нещо, която можете да използвате, са цветове. Рисувайте върху самите мебели, направете ги като мозайка или каквото ви харесва", даде нов пример инж. Лазарова.

"Мисля, че все още се продават пирографи по магазините - можете с такъв да рисувате директно върху мебелите, които са от масивна дървесина. Това също е интересен начин да реновирате мебели, като след това трябва да запечатате с лак", добави интериорният дизайнер нов пример от практиката си.

"Огледайте всички части от интериора преди да изхвърлите нещо и преценете има ли нещо, което може да се използва повторно. Вижте и дали няма вещи, които са предмети на изкуството, класически модели мебели, които могат с лека реставрация да заживеят нов живот. Това са стари скринове, огледала, маси, кресла", посъветва инж. Лазарова.

Още: Със зеленото разбираш, че не ти трябва да купуваш толкова много

Вътрешни снимки: Презентация инж. Диана Лазарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com