Пада ли кръвното налягане при прием на магнезий?

74196
Пада ли кръвното налягане при прием на магнезий?
Снимка: iStock

Хипертонията може да е отключващ фактор и причина за увреждане на редица органи и системи, инфаркт, инсулт, загуба на зрението. Контролът на високото кръвно налягане и поддържането му в нормални граници изисква промяна в начина на живот, ограничаване на консумацията на алкохол, сол, кофеин, прием на пълноценна храна, контрол върху теглото, избягване на стреса, пълноценен сън, умерена и подходяща за възрастта и общото здравословно състояние физическа активност. Рискови групи, най-често засегнати от хипертонията, са хората с наднормено тегло, наследствено обременени, в напреднала възраст, със сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, консумиращите алкохол и кофеин в големи количества, тези, чиято диета включва високи нива на натрий и ниски нива на калий, живеещите под стрес. Промяната в начина на живот и хранене подпомага значително поддържането на кръвното налягане в нормални граници. За понижаване на високото кръвно налягане съдейства и допълнителният прием на някои минерали. От повече от век е известно, че магнезият е един от тях. Дефицитът на химичния елемент води до хипертония.

Какъв е ефектът на магнезия върху кръвното налягане?

Ефектът зависи от приеманата доза. Високите дози водят до спад в показанията, редуцират систоличното и диастоличното кръвно налягане и подпомагат поддържането му в нормални граници при засегнатите от хипертония. Колкото по-високи дози магнезий се приемат или доставят чрез храна, богата на минерала, толкова по-силно се отразява химичният елемент върху кръвното налягане, редуцирайки го. Учените определят магнезия като безвредно, евтино и просто средство за лечение на хипертония и контрол върху кръвното налягане.

Още полезна информация:

Какъв магнезий да си купя – видове

Колко време трябва да се приема магнезий

Кой е най-добрият магнезий за сърцето

Кой е най-добрият магнезий за сърцето

 

Университетът “Индиана” е доказал връзката между ежедневната употреба на магнезий и поддържането на кръвното налягане в нормални граници. Според проведените изследвания 386 мг. на ден се оказват достатъчни, за да понижат и горната, и долната граница на кръвното налягане с около 2 единици. При това без вредните страничните ефекти на медикаментите, предназначени за тази цел, както и подобрявайки общото здравословно състояние, здравето на сърдечно-съдовата и нервната система. Поддържането на минерала магнезий в нормални нива в плазмата допринася за подобряване на кръвообращението и състоянието на тъканите и органите, което от своя страна допринася за постигането и поддържането на нормални нива на кръвното налягане.

Правила за прием на магнезий с цел контрол на кръвното налягане

  1. Необходимо е да се съобрази дозата със стойностите на кръвното налягане. По-високите дози на минерала въздействат по-силно.
  2. Най-благоприятен ефект има приемът на магнезий, последван от приема на калий и редуциране на натрия.
  3. Ако дефицитът на магнезий се регулира не с храна, богата на минерала, а с помощта на медикаменти и хранителни добавки, важно е да се избере форма на магнезий, която се усвоява пълноценно от организма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com