Пазете се от тези любовни измами в интернет

26365
Пазете се от тези любовни измами в интернет
Снимка: istock

С развитието на социалните мрежи и онлайн комуникацията, с масовото навлизане на смартфоните и превръщането им в малкото устройство в джоба ни, чрез което работим, забавляваме се и общуваме, любовните връзки все по-често започват не офлайн, а онлайн. Това дава широко поле за действие на измамниците и любовните измами в интернет процъфтяват. Опасностите са много – както за децата и младите хора, които могат да станат жертва на трафик или педофили, така и за възрастните, които могат да се окажат с изпразнена банкова сметка след любовни измами в интернет.

Кои са най-разпространените любовни измами в интернет, за които трябва да внимавате?

1.  През изминалата година ГДБОП предупредиха за чужденци, които примамват българки онлайн и измамените дами превеждат на мнимите ухажори от десетки до стотици хиляди лева. Случаите не са малко, а мнимият ухажор има различна теория защо са му нужни средства, фалшиво име и фалшив профил в социалните мрежи и фалшиви обещания за щастлив семеен живот с измамената. Институциите сигнализират, че дамите, попаднали на някоя от тези любовни измами в интернет, дори стигат до теглене на кредити, продаване на жилището и имотите си, за да удовлетворят искането на ухажора си.

НИКОГА не правете това, ако искате да се предпазите от най-новата измама по телефона

Как да се предпазите от тези любовни измами в интернет?

За да се предпазите, никога не изпращайте средства на човек, когото познавате само онлайн. Независим какво ви обещава. Подобни схеми са измама и вместо щастлива връзка ви чака бедност, празна банкова сметка и разбито сърце. Бъдете внимателни и ако снимката на лицето, което ви пише, е на известен военнослужещ, лекар или служител на ООН, тъй като обикновено измамниците използват фалшиви снимки именно на някой от изброените.

2.  Любовните измами са нова форма на киберпрестъпление в интернет, на което жертва могат да станат както младите и неопитните, така и улегналите дами и господа. Наблюдава се следната измама – след дълга онлайн ежедневна комуникация и връзка от разстояние измамникът моли жертвата за пари на заем под предлог, че има сериозен здравословен проблем или е изпаднал в беда и животът му е в опасност. След превеждане на солидната сума ухажорът просто „се изпарява“.

Как да се предпазите от тези любовни измами в интернет?

И тук правилото е както при предходната измама – не изпращайте средства на човек, когото не познавате „на живо“. Ако все пак искате да помогнете, предложете на човека да се срещнете и да му дадете сумата пред официално лице с договор. Ако е измамник, какъвто ще се окаже в почти всички случаи, той ще откаже и ще изчезне.

3.  Измамниците в любовната сфера в интернет могат не само да оберат парите ви, но е възможно и да ви въвлекат в престъпление, без да знаете. Молейки ви да откриете сметка на ваше име и да прехвърлите едни пари, да прекарате нещо през граница или да занесете стока Х до място У, те вероятно ви превръщат в съучастник в престъпление. И ако става въпрос за наркотици и пренасянето им, без да знаете, може да прекарате остатъка от живота си в затвор извън България.

Не вдигайте на тези номера, това е най-новата измама!

Как да се предпазите от тези любовни измами в интернет?

За да се предпазите, никога не прехвърляйте средства на лице, което не познавате реално, не пренасяйте чужди стоки и подлагайте всичко на съмнение.

4.  Внимание – трафик на хора. Това е една от най-опасните любовни измами в интернет, тъй като засяга не просто финансовите ви интереси, но и подлага живота ви на опасност. Ухажорите обещават на дамите луксозен живот в охолство на прекрасни места, а реално ги продават и превръщат в платени жрици на любовта или в донори на органи.

Как да се предпазите от тези любовни измами в интернет?

Приказките, в които ви открива шейх и ви превръща в принцеса са… само приказки. Ако някой, когото познавате само онлайн, ви обещава луксозни пътешествия, ако тръгнете с него, по-добре пътешествайте из селата на България на стоп, отколкото да рискувате живота си заради обещан лукс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com