Плюсовете от гледането на сериали

2410
Плюсовете от гледането на сериали
Снимка: iStock/Guliver

В днешния свят на телевизията имаме възможност да прекарваме свободното си време в гледане на различни сериали, вариращи от комедии, през криминални, до фентъзи.

Но знаете ли, че ползите от гледането на сериала /някой им казват "сапунени опери"/ надхвърлят психологическото: те имат и положителни ефекти върху физическото здраве и насърчава различни форми на обучение, както е описано по-долу.

1. Отпускаме се и намаляме стреса

Малкият Джейк от "Двама мъже и половина": Не гледайте този сериал!

Ангъс Т. Джоунс или Джейк, който стана известен като 10-годишен в ролята на Джейк Харпър в комедийния сериал "Двама мъже и половина", д...

Първото предимство е най-очевидното: сериала ни отпуска и намалява тревожността и стреса. Когато гледаме такъв филм, „забравяме“ останалия свят за известно време, за да се концентрираме само върху slucvащото се на екрана. За разлика от четенето, което е по-активен процес, наслаждаването на сериала е пасивно занимание: много по-лесно е да се отпуснете, да прекъснете връзката си със заобикалящото около вас, да си направите умствена почивка. И намаляването на стреса има множество положителни ефекти и върху психическото и физическото здраве.

2. Помага да се видят по-добре проблемите

Подобно на литературата, сериалите допринасят за подобряване на способността за съпричастност. Всеки, който гледа сериал, придружава неговите герои и - по въображаем начин - се поставя на тяхно място: изпитва емозии, желания, страдания и т.н. Когато се идентифицираме с герой, който има същите проблеми, нашата съпричастност се увеличава и ние усвояваме неговата лична еволюция много по-добре.

3. Развивате креативността си

Кои са петте най-добри български сериала за последните 10 години?

Няма спор, че в последните години българското кино и индустрия е в ренесанс. В тази статия ще разгледаме петте най-добри български...

Сериалите също ни дават много различни виждания за нашата реалност и нашите умствени схеми, които ни помагат да се обогатим интелектуално, да бъдем по-гъвкави или да придобием перспектива и въображение. Всички тези елементи са ключови за мотивирането и развитието на креативността. По този начин сериалите могат да имат и положителни ефекти върху други аспекти на живота, както на работното място, така и в други дейности, свързани с изкуството: писане , рисуване, музика и т.н.

4. Води до размисъл по трудни въпроси

Гледането на сериали добавя още една добродетел: в много случаи те карат зрителя да размишлява върху проблеми и дилеми за които, ако не бяха гледали поредния епизод едва ки щяха да се замислят. Или може да се случи, че измислена история води до промяна на позициите или мненията на човек. Обикновено се slucvа в истории, които разглеждат екстремни ситуации или морални дилеми като самоубийство, евтаназия, аборт, отмъщение или прошка. Но този процес на преосмисляне на собствената гледна точка може да възникне и по въпроси с много по-малко значение.

Надяваме се, че всички аргументи които изложихме може да докажат, че гледането на сериали не е загуба на време. Вярваме обаче, че в широк спектър от заглавия не трябва безсмислено да седим пред телевизора и да гледаме всеки сериал, който се предава в момента. Смятаме, че е необходимо да изберете правилно сериалите които да гледате или точно тези, които ви интересуват, могат да ви разсмеят или да ви накарат да се замислите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Неправилното дишане: Много подценявано, но ето до какви проблеми води

Дженифър Лопес настоява за деца от Бен Афлек: Реакцията на актьора

Как най-лесно се маха боя за коса от лицето?

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com