Под мотото „Бирата на фокус“ бяха представени нови данни за качествата на пивото

4153
Под мотото „Бирата на фокус“ бяха представени нови данни за качествата на пивото
Снимка: Кnowbox

Пивото и неговите натурални съставки са полезни за балансирания начин на живот и отлично възстановяват организма след физически натоварвания. Около това се обединиха експерти, известни личности и хора, които активно се занимават със спорт, на старта на деветото издание на информационната кампания на Съюза на пивоварите в България (СПБ). Тази година тя е под мотото „Бирата на фокус“, а началото ѝ бе дадено в сряда вечерта на традиционното пролетно парти.

„И тази година продължаваме да информираме потребителите за това какво съдържа и какви са качествата на пивото, както и какво въздействие имат неговите съставки за балансирания начин на живот.“ Това каза Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ. Тя изрично подчерта, че заедно с колегите си са изключително последователни в това начинание, защото са убедени, че потребителите трябва да знаят достатъчно не само за всяка категория храна и напитка, а изобщо за всичко, което купуват.

По думите ѝ тук се крие разковничето за доброто качество на живота и избора на качествени продукти. „В това отношение винаги трябва да се позоваваме на научни изследвания и такава е целта на нашата кампания, която продължава вече толкова години. Ние търсим пресечна точка между полезното, приятното, забавното и образователното.“, обясни тя.

От какво се ръководят жените при избора на бира?

Жените определят балансирания горчиво-сладък привкус на пивото като най-решаващ при избора за закупуване на бира. Това показва интерди...

Специалните гости на събитието актьорът и водещ Павел Владимиров и актрисата и активна спортистка Силвия Петкова споделиха защо бирата е част от тяхното забързано ежедневие, как пивото допринася за добрата им кондиция, социалния им живот и контакти. Те припомниха, че любимата на мнозина пенлива напитка е със сравнително ниско алкохолно съдържание и ценни хранителни вещества, а според случая - всеки може да избере безалкохолна бира.

Добре известно е, че в бирата има само напълно натурални съставки - вода, хмел, малц и пивни дрожди (популярни като бирена мая). Именно благодарение на естествените си суровини, пивото съдържа редица благоприятни за организма вещества, които се запазват при процеса на производство. „Добре е да знаем и какво няма в бирата. В нея няма мазнини, а съдържанието на прости захари е ниско“, обърна внимание Павел Владимиров.

В 100 мл. стандартна бира има около 43 калории, а при безалкохолната са само 18. Също така в пивото има вещества, които стимулират имунната система и такива, които ускоряват обмяната на веществата. „Така че умерената консумация на кехлибарената напитка не води до напълняване - то се получава от обилните мезета“, допълни атрактивният водещ. Не само, че от нея не се напълнява, но бирата e богат източник на разтворими фибри – важни за храносмилането и намаляването на нивата на холестерол. Тя съдържа и антиоксиданти - веществата, които противодействат на вредните ефекти от окисляването в човешкия организъм.

„Дамите трябва да знаят, че пивото съдържа силиций, който предпазва от остеопороза, като прави костите по-здрави“, обясни Силвия Петкова. Тя не пропусна да отбележи и че последните изследвания отново показват, че комбинацията бира след спорт е изключително добра.

Силвия Петкова припомни, че както безалкохолната, така и традиционната бира хидратират организма, тъй като съдържат 92% вода, витамини от група B, соли и основни минерали като калий, силиций, магнезий. „Така че малко биричка след физически упражнения е хем с полезно, хем със супер освежаващо въздействие. А и специалистите го препоръчват, но винаги и само при умерената консумация. “, допълни тя.

Българите пият бира колкото белгийците и холандците

Българите пият толкова бира, колкото консумират белгийците и холандците. Далеч сме по потребление на пиво обаче от чехите и германците...

Думите на водещата бяха потвърдени от известния диетолог проф. д-р Донка Байкова. Тя е категорична, че нискоалкохолните бири са изотонични и съдържат необходимите на организма вещества след тренировка. Комбинацията на минералите и витамините в пивото помага за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на тялото след физически натоварвания и спомага за изхвърлянето на отпадъчните продукти и млечната киселина от мускулите, което предотвратява крампи и мускулна треска.

Тя цитира последната научна публикация по тази тема от международното списание „Изследвания в областта на храненето и науката за храните“, където екип от австрийски учени препоръчват особено безалкохолната бира като подходяща алтернатива на класическите фитнес напитки, именно заради високото съдържание на минерали, съчетано с изотоничен ефект. За проучването съдържанието на минералните соли и въглехидрати в пивото е установено чрез високоефективна течна хроматография и йонна хроматография. Проф. Байкова уточни, че резултатите от изследването напълно подкрепят изводите, до които са достигнали и испанските, английските и българските учени.

На финала на елегантното събитие гостите видяха две забавни блиц видеа с участието на Силвия Петкова и Павел Владимиров. В тях младите актьори ни запознават с характеристиките и свойствата на пивото, като се базират на редица научни изследвания. Видеата са част от информационна кампания в социалните мрежи, която Съюзът на пивоварите стартира, за да се запознаят повече хора с качествата на бирата.

Освен това всеки, който пожелае, ще може да се включи в специална образователна викторина на страницата във Facebook на Българското бирено общество и да участва в томбола за 3 награди от по 200 лв. под формата на ваучери за билети за музикални събития от платформата Eventim.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com