Ползите от хряна, за които дори не подозирате

10316
Ползите от хряна, за които дори не подозирате
Снимка: iStock

Хрянът се използва най-вече в кулинарията. Листата му са незаменима съставка при приготвянето на кисели краставички (те придават не само пикантност, но и запазват хрупкавостта на краставичките). Коренът се използва за приготвяне на люти сосове и растение.

Оказва се, че в това растение се крие огромна лечебна сила и дори не предполагаме за някои от неговите възможности.

Лечебните свойства на хряна са открити хилядолетия преди учените да започнат да го изследват. Списъкът с неговите активни терапевтични ефекти е много широк.

Ето и някои от свойствата му:

  • противовъзпалително
  • антивирусно
  • бактерицидно
  • болкоуспокояващо
  • отхрачващо 
  • холеретично
  • диуретично
  • пречистващо (пречиста най-вече кръвта)
  • укрепващо

От древни времена народната медицина препоръчва използването на  настърган корен от хрян като външно лекарство при настинки и кашлица; под формата на лапи при радикулит, ревматизъм, ставни заболявания и главоболие.

Настърганият хрян намира приложение при лечение на много заболявания. За мазане се използва и алкохолна тинктура от корена на растението.

Настойка от хрян за ставни заболявания и остеохондроза

Напълнете с хрян половината от една бутилка. Долейте висококачествена водка, запечатайте и настоявайте за 12-15 дни на хладно и тъмно място. След това прецедете. Използвайте за мазане при артрит, артроза, остеохондроза.

След като нанесете тинктурата, увийте болното място и легнете за половин час или час. В случай на косопад, това лекарство се втрива в скалпа всеки ден преди лягане в продължение на 1 месец.

Каша или сок от хрян лекуват плешивостта и някои кожни заболявания; използва се за приготвянето на маски и лосиони за проблемна кожа с разширени пори, акне, старчески петна. Воден екстракт от корена е добре познат лек за лунички. 

Сок от хрян с лимон при настинкa

Смесете 50 мл пресен сок от хрян със сока от 3 лимона.

Приемайте по 1 чаена лъжичка на всеки час.

Тази комбинация помага при настинкa. Хрянът повишава апетита и подобрява храносмилането, стимулира образуването на стомашен сок и активира метаболизма. Препоръчва се да се използва при гастрит с ниска киселинност, чревна атония, както и нарушения, свързани с дейността на жлъчните пътища, холелитиаза, хепатит, затлъстяване. Полезно е за възрастните хора да ядат редовно настърган хрян със заквасена сметана - 1 супена лъжица преди хранене. Това е ефективно средство за предотвратяване на атеросклероза; освен това хрянът допринася за цялостното укрепване и оздравяване на организма.

Хрян с мед при ангина пекторис

При ангина пекторис и коронарна болест на сърцето се използва смес от хрян и мед: смесете старателно 1 чаена лъжичка нарязан пресен хрян и мед. Консумирайте сместа с вода 1 час преди закуска. Приемайте този лек в рамките на един месец.

След 10-дневна почивка може да проведете още един курс. Това трябва да се прави 2 пъти годишно - през пролетта и през есента.

Но тук е важно едно предупреждение: високото съдържание на витамин С, на който се дължат някои от полезните свойства на хряна, много бързо намалява при настъргването на корена. Когато се консумира с лечебна цел, той винаги трябва да се приготвя непосредствено преди прием.

Лечебните свойства на хряна са най-мощни през първата седмица след ваденето му от почвата.

За кой е противопоказен?

Не всеки може да консумира хрян. И дори здравите хора не трябва да го ядат без мярка: злоупотребата с него може да раздразни лигавицата на стомашно-чревния тракт и да доведе до гастроентерит.

Потенциалните странични ефекти включват също повишено кръвно налягане. При външно приложение хрянът може да предизвика изгаряния.

Консумацията е противопоказна под каквато и да е форма при гастрит с повишена киселинност, язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника; остри възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците. Не се препоръчва да се дава на деца под 12 години, бременни и кърмещи жени. Хрянът също трябва да се използва с голямо внимание от тези, които страдат от тежки сърдечни заболявания, придружени от тахикардия (сърцебиене).

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com