Помните ли гроздоберачката на старите 2 лева? Вижте какво се случва с нея сега

29027
Помните ли гроздоберачката на старите 2 лева? Вижте какво се случва с нея сега
Снимка: вестник "Над 55"

Тя е и единственият обикновен човек от народа, намерил място върху националната ни валута от онова време, редом до лика на “пролетарския вожд и учител” Георги Димитров върху 10-те и 20-те лева и паметника “Шипка” върху банкнотата от 1 лев. Снимката е правена в ученическите й години, пише вестник “Над 55”, в новия си брой.

Сега жената е пенсионерка. Близо половин век след отпечатването на образа й се оказва, че пътят от малкия град до най-масовите банкноти е повече от случаен.

Помните ли Бритни Спиърс? Вижте как изглежда днес (СНИМКИ)

Aмeрикaнcкaтa пoп изпълнитeлкa Бритни Cпиърc публикувa много провокативна снимка в социалната мрежа Instаgrаm. Звeздaтa публикувa oблo...

Всичко започнало през далечната 1960 г., когато 16-годишната Кина била ученичка в 10 клас в реалната гимназия в Сухиндол.

Изпратили ги на есенна ученическа бригада на лозята край града да берат грозде. По онова време през лятото и есента за младежите имаше задължителни ученически бригади. Те вземаха активно участие в прибирането на реколтата в помощ на кооператорите в ТКЗС. А Сухиндол открай време се слави като един от центровете на лозарството и винопроизводството. По същото време в прочутото с качествените си лозя и вино селище пристига известният художник фотограф Любомир Чаракчиев.

Той се среща с приятеля си Веселин Байчев и му предлага да направи с негова помощ снимки за изложба. От близо 200 момичета избира 16-годишната Кина и още три нейни съученички. Те се обличат в национални носии и софиянецът ги фотографира. Кадрите били за изложба в някогашната ГДР.

След известно време Любомир Чаракчиев не без гордост съобщава на своите сухиндолски приятели и модели, че една от снимките е отличена с първа награда на фотоизложба в тогавашната Германска демократична република (ГДР). Той дори намеква, че е възможна появата ѝ и на други места.

После комисия на БНБ подбира най-добрите български снимки, които трябва да послужат за илюстрации на банкнотите от емисия 1962 г. И се спира на тази. Защо е поставена точно на двата лева? Съвсем според традициите. Открай време народът казва: “Грозд дето е – два да стане, лев дето е – на два да се обърне”. И действително, от 1962 г. цялата страна започва да се любува на красивата девойка, изобразена на гърба на двулевовата банкнота.

Помните ли певицата Гергана? Вижте какво се случва с нея днес

Фoлк пeвицaтa Гeргaнa изчeзнa бeзcлeднo oт музикaлнaтa cцeнa oщe прeди гoдини. Пeвицaтa oт дългo врeмe нe e aктивнa в чaлгa брaншa, a и...

Това е една от най-дълго задържалите се банкноти в обращение – цели 34 години! Вълнението на Кина и близките й било огромно, а отплатата на държавата за красивата българка – почти символична. Заради това, че ликът й е избран да украсява една от банкнотите, от БНБ отпуснали на жената еднократно 200 лв. като стимул и поощрение.

После из Сухиндол ѝ лепват прякора Кина Двата лева. Когато излиза емисията, Кина тъкмо е родила дъщеря си. Свекърът се връща с нови двулевки, взети от банката, и ги хвърля в кошчето с думите: “На, да имаш майка си за спомен”. Кина Гърбова прекарала живота си в Сухиндол. Тук тя завършва средно образование.

Още като ученичка среща и любовта на живота си – шофьорът Иван Гърбов, с когото са заедно вече повече от половин век. През годините е работила основно в бившия Винпром като домакин и главен готвач. В родния град банкнотите с нейния лик предизвикали повече завист, а сред чужденците, гости на Сухиндол, изумление.

Когато в предприятието пристигнели чуждестранни делегации и гости, им показвали двулевката като своята гордост. Чужденците от капиталистическия свят не скривали своето учудване, че в социалистическа България върху новите банкноти е намерила място една обикновена жена от народа.

При сключване на сделки била като лице на фирмата. Французи, германци, англичани и американци неведнъж са я питали: “При нас на банкнотите са изобразени политически личности и крале – у вас защо работничка?”. Днес, както повечето си съграждани, тя и семейството й се занимават със селско стопанство.

Помните ли Здравко от Big Brother? Ето какво се случва с него днес

Нaй-рaзпoзнaвaeмият шaмпиoн в иcтoриятa нa Big Brother - първият пoбeдитeл в рeaлити шoутo Здрaвкo Вacилeв, oчaквa трeтoтo cи дeтe. Гл...

Двата лева с образа на Кина Гърбова отдавна вече не са в обращение, но дори и сега, когато тях отдавна ги няма, от БНБ не забравят някогашната гроздоберачка, макар и само с поздрав за празник. Днес Кина е принудена да живее с почти мизерна пенсия, в последно време има здравословни проблеми, но не се предава на тегобите.

Преди време бе обявена за почетен жител на Сухиндол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com