Поверия за Димитровден

23266
Поверия за Димитровден
Снимка: Pixabay.com

На Димитровден се наблюдава луната - ако тя е пълна, значи годината ще ти е пълна – пълни кошари, пълни обори, пълни кошери с мед, пълна къща с деца. Празната луна пък подсказва немотия. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин фолклористът проф. Костадин Динчев.

Пожелания за Димитровден

Кой има имен ден днес, 26 октомври

Всяка година на 26 октомври имен ден празнуват всикчи, които носят името Димитър, Димитрина, Димо или Митко и производните му. Пожелан...

Той обясни, че в християнската живопис има икона на двама конника – това са братята свети Димитър и свети Георги. „Свети Димитър е по-възрастен, с бяла брада, която ако тръсне може да завали сняг. На Димитровден православната църква отбелязва деня на свети в.м Димитрий Солунски, жертвал се за християнската вяра, мъченик и прободен с копие през 288 година. В народната традиция на този ден е останало да се отбелязва един от най-големите есенни празници. Това е ден, в който се освобождават ратаите и сезонните работници, както и пастирите. Не е случайна народната поговорка, че на Димитровден едни се отработват, а други се заробват, защото вече уговорени пастирите не могли да се откажат независимо какви условия ще осигури господаря през годината“, каза още проф. Динчев.

Той добави, че Димитровден се нарича още Разпус – разпускане, а у българите-мохамедани Касъм. „Съществуват различни вярвания и гадания на този ден. Например при извеждането на кравата пък наблюдавали къде ще се оближе и дали ще е отпред или отзад, което ще подскаже каква ще е годината. Тук ми се ще да отворя една скоба и да кажа няколко думи за научните тълкования на празника, които ни насочват към древните представи за устройството на света, за езическите практики и митологемата живот – смърт, младост – старост. Християнството се е адаптирало към старите представи, преосмислило ги поради което наблюдаваме преплитане между едните и другите елементи“, заяви проф. Динчев. Той допълни, че митическият образ на конника св. Димитър, който е по-старият от двамата братя се свърза с архангел Михаил, а чрез него и със света на мъртвите.

Според народните поверия от Димитров ден започва зимата, припомня етнографът доц. д-р Екатерина Керемидарска. По думите ѝ в народните представи свети Димитър язди кон, а от брадата му се посипват първите снежинки. Дойде ли Димитровден, идва снегът.

В миналото на този ден свършва традиционният период за наемане на овчари, ратаи и говедари. На отделни места в България, ден след 26 октомври е денят „Разпус” – разплащането с наемните работници.

Пожелания за Димитровден

На 26 октомври празнуваме Димитровден. Ето някои пожелания, които може да изберете. Бъди жив и здрав! Нека здравето да е твой верен сп...

„На този ден се устройват служби, правят се курбани и селски сборове. Като предвестник на зимата Свети Димитър в народните представи се свързва с отвъдния свят”, каза Екатерина Керемидарска. По думите ѝ името на този празник идва от свети Димитър Солунски, за чието застъпничество си съперничат сърби, българи, руси и гърци. За трапезата на Димитровден се приготвя обреден хляб, яхния от петел или кокошка, или курбан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com