Празнуваме Деня на котката

9048
Празнуваме Деня на котката
Снимка: iStock/Guliver

Световния ден на котката бива отбелязан от повечето любители на животните с видеоклипове на играещи и мъркащи котета. Той е бил празнуван за пръв път през 2002 г.

Опитомени, макар и не напълно, като кучетата, още преди около 13 хил. години, котките са били постоянен спътник в живота на хората пазейки ги от гризачи и споделяйки домашния уют, в чието въплъщение са се превърнали . В древен Египет, богинята котка Бастет е в релация с богинята лъвица Сехмет, а стотици хиляди мумии на котки са открити в гробници. Котките са били продавани от жреците и служели като пазители на домовете на хората, особено пред т.н. птолемейски период.

Котето Мишо е победител в конкурса за най-дълголетна котка в България

20-годишният котарак Мишо спечели първия по рода си конкурс, търсещ най-дълголетната котка в България. Организаторите на надпреварата о...

От 40 вида в семейство коткови, включително от лъвовете, леопардите и т.н., домашната котка е най-успешния ловец и може би най-честия и желан домашен любимец. Зоопсихологът и специалист по котките от Хонконг Бригън Картър помага най-вече на собствениците на котки, чиито домашни любимци са неуправляеми, драскащи, хапещи, съсипващи мебелите и уриниращи извън тоалетните, предаде АФП. Тя разкрива, че в повечето случаи проблемите имат повече общо със самите собственици, отколкото с домашните любимци. „Повечето хора наистина не разбират и не желаят да предприемат промяна на домашната си среда, която е необходима, за да се адаптират котките при идването им в дома". Хората просто не знаят много за това и именно тогава идва Картър на помощ. „Виждам често много безупречно място с хубави кожени мебели, а за котката няма нищо пригодено. И така, какво ще прави котката? Котката трябва да си наточи ноктите“.

Понякога решението за разрушителното поведение може да бъде много просто - да се купи дърво за катерене, както и играчки за котката. Изключително важно е, когато решите да се сдобиете с котка, да отделите място в дома ви, което тя да почувства като свое. Друг път обаче проблемът може да се окаже по-сложен, тъй като може да произтича от травма в миналото на животното. "Котките са свръх чувствителни към емоциите и тогава е нужна компетентна помощ ", казва 43-годишната специалистка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Пием ли по-малко алкохол, когато използваме по-малка чаша

Как къпането ни помага да пестим вода

Няколко причини, поради които котките "месят" с лапите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com