Причината, която ще ви накара веднага да изчистите своя матрак

2326
Причината, която ще ви накара веднага да изчистите своя матрак
Снимка: iStock/Guliver

Не е добре вашият матрак да стане склад на мръсотията и праха. поне веднъж на година е препоръчително да почиствате матракът, на който спите. Не е достатъчно само да сменяте чаршафите, трябва да помислите и за самия матрак под тях.

Освен, че матракът поема всякакви петна, мръсотии, прах, хората се потят, докато спят, а потта попива по матрака и си остава там, като се наслагва. Никак не са приятни миризмите, които се усещат под чаршафите. По този начин матракът се превръща в резервоар с мръсотия, за която ние дори не подозираме. А всичко това чрез дишането отива в белите ни дробове. Затова е необходимо матракът ни да се почиства през 6 или 12 месеца. Особено важно е това да се прави, когато човек има алергия към домашен прах.

Учени са доказали, че чистият матрак подобрява качеството на съня. Когато спите обгърнати в чистота, всяко събуждане е много по-приятно.

За да го почистите ви трябват няколко неща под ръка. Прахосмукачка, сода бикарбонат, специален препарат за почистване на матрак и овлажнен парцал или кърпа.

Как да го почистите сами - лесно и бързо:

Можете да почистите вашият матрак съвсем сами, без да е необходимо да поръчвате фирма за това или да го влачите на химическо чистене.

За целта трябва да свалите всички чаршафи и калъфки. Поръсете замърсените му повърхности с препарата и търкайте със средно твърда четка. Когато приключите трябва да го поръсите и със содата бикарбонат, защото тя премахва неприятните миризми и пречиства праха. Оставете я да подейства около 60 минутки.

Когато матракът е видимо сух, пуснете прахосмукачката и премахнете наслагванията, останали от содата върху него.

Една от причините за по-бързото замърсяване на матрака е, че спалното бельо не се сменя често. Затова е важно чаршафите да се перат по-често, което ще предпази матракът ви чист за по-дълго време.

Като съвет можете да си купите специални протектори за матраци, които предпазват матрака от неприятното наслояване на мръсотия и прахови частици.

Важно е мястото, където спите да бъде чисто и свежо, защото по този начин ще подобрите значително качеството и дължината на съня. Мръсният матрак води до затруднения в дишането, възможност от поява на алергии – особено при децата и некомфорт, когато се налага да спят гости. Идеята е около вас винаги да ухае на чисто и свежо. Затова вземете под внимание гореизложените съвети и направете мястото за спане да изглежда винаги чисто и спретнато, за да се харесва на вас и вашите гости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com