Причини за мазната коса и хитри начини да се отървем от нея

4402
Причини за мазната коса и хитри начини да се отървем от нея
Снимка: iStock/Guliver

Всяка дама трябва да полага съответните грижи за своята коса според нейния тип. Нещата стават по-трудни, ако тя се омазнява твърде бързо. Какви си причините за мазната коса и как можем да ѝ повлияем според тях – нека видим.

Генетична предразположеност – никак не е приятно, но мазната коса може да е по наследство. Ако родителите ви са с такава, вероятно и вашата грива ще се омазнява прекалено бързо. Онова, което може да направите по въпроса, е да носите косата на опашка или по начин, който прикрива омазняването и да използвате продукти за мазна коса.

Неправилно хранене – грижата за косата се простира и до храната, която консумирате, ето защо се старайте да ѝ набавяте необходимите витамини и минирали. Включете в менюто повече плодове и зеленчуци.

Хормонален дисбаланс – мазната коса може да е следствие на проблеми с хормоните и различни състояние – пубертет, бременност, менопауза или нещо друго. За целта се консултирайте с лекар, за да разберете дали действително това е проблемът и да вземете мерки.

Неправилна козметика – неподходящите продукти за вашия тип коса могат да доведат до нейното омазняване. По тази причина е много важно да подбирате продуктите за коса правилно.

Пърхот – той може да е следствие на мазната коса или на друг здравословен проблем. Трябва да откриете причината за него, за да се справите с проблема, а после и с косата.

Пипате косата с ръце – честото докосване на косата я омазнява. Себумът се разпростира по цялата ѝ дължина, не стои върху скалпа и оттам тя изглежда мазна. Опитайте да елиминирате този свой навик или поне да докосвате само връхчетата на косата.

Прическа – доказан факт е, че най-бързо се омазнява тънката права коса, защото себумът е разположен по цялата ѝ дължина. Къдравата също е такава, защото и при нея естествените масла се простират от корена до върха. Важно е да не прекалявате с миенето на косата, дори това да изисква да я носите вързана.

Миете косата с твърде топла вода – това отмина естествени масла на косата и дава сигнал за произвеждане на нови. Оттам тя се омазнява. Ето защо, постарайте се да миете косата с хладка вода.

Излишен стрес – малцина знаят, но стресът може да причини и това – бързо омазняване на косата, тъй като кортизолът влияе върху мастните жлези. Опитайте да елиминирате излишния стрес от живота си, за да запазите не само косата, но и здравето си.

Употреба на сешоар – твърде много задържате сешоара върху скалпа. Това го изсушава и насърчава производството на масла. Опитайте да сушите косата с топла, не гореща струя въздух и не изсушавайте докрай.

Местоживеене – ако се намирате на място с висока влажност, косата ви може да се омазнява по-бързо от обичайното. Влажността насърчава мастните жлези да бъдат по-активни. Ползвайте подходяща козметика за справяне с проблема.

Стягате косата – конската опашка може да изглежда страхотно, но когато я правите, стягате косата прекалено. За целта коригирайте стягането или сменете прическата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com