Причини за забавен метаболизъм - ето кои са те

8393
Причини за забавен метаболизъм - ето кои са те
Снимка: iStock/Guliver

Една от най-често срещаните причини за неефективните диети и наднорменото тегло е забавената обмяна на вещества. Тайната на перфектните фигури по много хора не е плод на продължителни диети, гладуване и непрекъснато спортуване във фитнеса или извън него, а единствено заради правилния и ускорен метаболизъм. 

Съществуват много на брой фактори, които са причина за забавен метаболизъм. Ако сред изброените по-долу откриете някой от тях, който отговаря на начина ви на живот, това ще ви даде отговор, защо безкрайните диети към които се стремите не дават резултати и излишните килограми си остават на вас.

Стрес - един от основните фактори. Нервното напрежение забавя и пречи на процесите за обмяната на вещества. Резултатите от направените изследвания по казват, че по време на стрес организмът на жените изгаря с около 100 калории по-малко, в сравнение с калориите изгорени при спокойно състояние.

Недостиг на желязо - Желязото е от изключително значение, защото доставя кислород до мускулите. Когато се получи т. нар. кислороден глад, нивото на енергията рязко спада, а това води до забавяне на метаболизма. Ето защо е важно, в хранителния режим да има храни богато на съдържание на желязо. Такива са бобовите култури, елда, черен дроб.

Недостиг на йод - Важно е щитовидната жлеза да бъде подхранвана с йод, защото тя оказва голямо влияние за правилната обмяна на веществата. В дневното ви меню трябва често да присъстват яйца, йодирана сол, морски дарове.

Плодове и зеленчуци, съдържащи нитрати - Има плодове, за които мислим че са в полза на организма ни, а всъщност се оказва обратното. Затова обръщайте по-голямо внимание на качеството на плодовете и зеленчуците, които консумирате. Много често се случва, химикалите с които те са обработени, да пречат сериозно на нормалната обмяна на вещества.

Висока стайна температура - Специалистите съветват помещенията, в които спим винаги да се проветряват добре преди сън, а причината за това не е само целта да се уништоят бактериите. Студът активира подкожни мазнини, които са отговорни са изгаряне на калории.

Неправилното похапване - също много важен елемент! Когато имате неправилен режим на хранене, бързите въглехидрати, с които организма ви се снабдява пречат на фигурата ви. Заменете баничките, кифлите, бисквитките и сладките плодови млека с ядки. Те съдържат полиненаситени киселини, които засилват активността на хормоните, пряко отговорни за изгарянето на мазнини.

Късно ставане сутрин - Ранното утринно слънце настройва нашия организъм към правилния дневен ритъм. Той от своя страна регулира съня, количеството на храна, която консумираме и изразходената енергия. Сутрин вземайте витамин Д, и по този начин сте стимулирате процесите на обмяна на веществата.

Без силови тренировки - Всеки човек може да засили своя метаболизъм, с правилно подбрана и изпълнена тренировка. Не бива да забравяте, че колкото повече е натрупаната мускулна маса, толкова повече телесните мазнини намаляват.

Недостатъчна употреба на вода - Нормалната дневна норма за зрял човек е 1,5 до 2 литра за едно денонощие. Зелен чай също добре изгаря калориите, а детокс - напитките изхвърлят токсините от организма.

Липса в диетата на млечни продукти - Млечните продукти имат богато съдържание на полезни вещества и киселини, които също влияят за изгарянето на мазнини и образуване на мускули. Млякото също така съдържа калций, което е от голямо значение за регулирането на метаболизма.

Нередовно хранене - Когато вие се храните нередовно, принуждавате вашия организъм да трупа запаси от енергия, понеже той не знае кога и дали въобще може да има следващ прием на храна. Ако се храните на всеки 3-4 часа, вие ще внесете стабилност в храносмилателната ви система и така ще подкрепите обмяната на вещества.

Ето, виждате ли какви тъжни крие нашият организъм?! Затова внимавайте много с хранителния режим, хапвайте здравословно и останете в добра форма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно