Причини за забавен метаболизъм - ето кои са те

8393
Причини за забавен метаболизъм - ето кои са те
Снимка: iStock/Guliver

Една от най-често срещаните причини за неефективните диети и наднорменото тегло е забавената обмяна на вещества. Тайната на перфектните фигури по много хора не е плод на продължителни диети, гладуване и непрекъснато спортуване във фитнеса или извън него, а единствено заради правилния и ускорен метаболизъм. 

Съществуват много на брой фактори, които са причина за забавен метаболизъм. Ако сред изброените по-долу откриете някой от тях, който отговаря на начина ви на живот, това ще ви даде отговор, защо безкрайните диети към които се стремите не дават резултати и излишните килограми си остават на вас.

Стрес - един от основните фактори. Нервното напрежение забавя и пречи на процесите за обмяната на вещества. Резултатите от направените изследвания по казват, че по време на стрес организмът на жените изгаря с около 100 калории по-малко, в сравнение с калориите изгорени при спокойно състояние.

Недостиг на желязо - Желязото е от изключително значение, защото доставя кислород до мускулите. Когато се получи т. нар. кислороден глад, нивото на енергията рязко спада, а това води до забавяне на метаболизма. Ето защо е важно, в хранителния режим да има храни богато на съдържание на желязо. Такива са бобовите култури, елда, черен дроб.

Недостиг на йод - Важно е щитовидната жлеза да бъде подхранвана с йод, защото тя оказва голямо влияние за правилната обмяна на веществата. В дневното ви меню трябва често да присъстват яйца, йодирана сол, морски дарове.

Плодове и зеленчуци, съдържащи нитрати - Има плодове, за които мислим че са в полза на организма ни, а всъщност се оказва обратното. Затова обръщайте по-голямо внимание на качеството на плодовете и зеленчуците, които консумирате. Много често се случва, химикалите с които те са обработени, да пречат сериозно на нормалната обмяна на вещества.

Висока стайна температура - Специалистите съветват помещенията, в които спим винаги да се проветряват добре преди сън, а причината за това не е само целта да се уништоят бактериите. Студът активира подкожни мазнини, които са отговорни са изгаряне на калории.

Неправилното похапване - също много важен елемент! Когато имате неправилен режим на хранене, бързите въглехидрати, с които организма ви се снабдява пречат на фигурата ви. Заменете баничките, кифлите, бисквитките и сладките плодови млека с ядки. Те съдържат полиненаситени киселини, които засилват активността на хормоните, пряко отговорни за изгарянето на мазнини.

Късно ставане сутрин - Ранното утринно слънце настройва нашия организъм към правилния дневен ритъм. Той от своя страна регулира съня, количеството на храна, която консумираме и изразходената енергия. Сутрин вземайте витамин Д, и по този начин сте стимулирате процесите на обмяна на веществата.

Без силови тренировки - Всеки човек може да засили своя метаболизъм, с правилно подбрана и изпълнена тренировка. Не бива да забравяте, че колкото повече е натрупаната мускулна маса, толкова повече телесните мазнини намаляват.

Недостатъчна употреба на вода - Нормалната дневна норма за зрял човек е 1,5 до 2 литра за едно денонощие. Зелен чай също добре изгаря калориите, а детокс - напитките изхвърлят токсините от организма.

Липса в диетата на млечни продукти - Млечните продукти имат богато съдържание на полезни вещества и киселини, които също влияят за изгарянето на мазнини и образуване на мускули. Млякото също така съдържа калций, което е от голямо значение за регулирането на метаболизма.

Нередовно хранене - Когато вие се храните нередовно, принуждавате вашия организъм да трупа запаси от енергия, понеже той не знае кога и дали въобще може да има следващ прием на храна. Ако се храните на всеки 3-4 часа, вие ще внесете стабилност в храносмилателната ви система и така ще подкрепите обмяната на вещества.

Ето, виждате ли какви тъжни крие нашият организъм?! Затова внимавайте много с хранителния режим, хапвайте здравословно и останете в добра форма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...