Промени мисленето си и светът ще те последва: Как да направим живота си по-добър

9192
Промени мисленето си и светът ще те последва: Как да направим живота си по-добър
Снимка: iStock

Често преградите, които ни пречат да постигаме целите си и да станем по-добри, са само в нашите глави. Съзнанието ни определя как ще се държим в трудни ситуации, ще се справим ли със страха, ще постигнем ли успех, или ще претърпим крах. Затова то трябва да се промени.

Как да мислите позитивно

Негативното мислене ни пречи да вървим към целта. Всяка възможност се разглежда като заплаха, като предвестник на провал. Миналите неуспехи не ни дават покой, съсредоточаването върху тях не ни позволява да вървим напред. Преди е било зле, значи така и ще бъде… Само надникнете в главата си и вижте какви мисли има там. Направете си експеримент и просто ги наблюдавайте за известно време.

Позитивното мислене работи обратно. Всичко, което застава на пътя към целта, става още една възможност и стъпка за нейното постигане. Ако за негативно мислещия човек неуспехът е преграда, която е невъзможно да се преодолее, за позитивно мислещия това е опит, от който може и трябва да се извлече полза.

Прост, но нагледен пример. Дупката върху любимите дънки за едни е причина да ги запратят в кофата, а за други – възможност да се пробват като дизайнери и да превърнат старата дреха в моден модел с апликация.

Надникнете във вътрешния си диалог. Говорете си: „Мога да направя това по-добре“ или „Следващия път ще го направя по-добре“ или нещо подобно. По данните на едно изследване това е ефективен начин да повишите своята продуктивност и да започнете да прилагате повече усилия в решаването на задачите. Основното е да вярвате в това, което казвате. Това не е магия, а упорита работа над себе си, която дава резултати.

Превърнете негативните мисли в неутрални. Не се мъчете с опити да направите лошото – хубаво, за секунда. Стремете се към това и вървете към него постепенно, тъй като закостенелите модели в мисленето не могат да се променят с магическа пръчка. На невроните в мозъка им е необходимо време, за да изградят нови пътища – пътищата към новото ви мислене.

Осъзнайте, че вашите негативни мисли са само мисли. Често преживяванията ни нямат основание. Замислете се дали вашите имат реална причина.

Как да престанете да се страхувате от провал

Колко само големи проекти са били погребани в стадия на идеята заради нечий страх от неуспех при реализацията! Ако всеки изобретател се страхуваше от грешки и захвърляше започнатото, едва ли сега щяхте да четете тези редове от екрана на компютъра или смартфона, да се возите с транспорт и да се наслаждавате на други блага на цивилизацията.

Запомнете: неуспехът означава, че не стоите на едно място, а се движите! Не греши само този, който нищо не прави. Ако сте претърпели неуспех, това е сигурен признак за движение към целта.

Възприемайте неуспеха като опит, който ви помага да станете по-добри. По-скоро повече няма да повторите грешката. Ще откриете слабите си места и следващия път ще подходите различно. А ако отново не се получи? Значи ще придобиете нов опит. И така дотогава, докато не постигнете това, към което се стремите. „Ако ви изгонят през вратата, влезте през прозореца“, както се казва.

Всеки неуспех е ценен урок.

Задайте си въпросите:

• На какво ме научи тази ситуация?

• Каква полза мога да извлека от нея?

• Какви положителни моменти има в нея?

Ще видите, че всичко може да бъде полезно.

10 разрушителни мисли, от които трябва да се отървете точно сега

Уверените и позитивно настроените хора се справят с лекота с проблемите в живота.  Психичните бариери, които сами си поставяме, в...

Не идентифицирайте неуспеха със себе си

Не е нужно да си мислите, че сте неудачници, защото правите грешки или нещо не се получава. Бихте били такива, ако не извлечете от това урок и спрете поради страх, че ситуацията ще се повтори.

Подгответе се за трудностите и решете как ще ги решавате

Учените са изяснили че само едната положителна нагласа не е достатъчна да се справим с негатива. Доброволци били разделени на две групи, като първата от тях трябвало да мисли позитивно, а втората – така, както смята за необходимо. Оказало се, че хората, които виждали прекрасно бъдеще, след това били по-малко енергични и правели по-малко от останалите.

Балансът между позитивното мислене и готовността за борба с трудностите е по-ефективна от едната оптимистична настройка.

Фокусирайте се не върху проблема, а върху неговото решение

Това са ВЪЛШЕБНИ думи, които ще ни помогнат да управляваме здравето си

Вътрешната нагласа на човек е нещо много важно, оказващо влияние върху самия него. Ако сте позитивно настроени, то нещата в живота ви в...

Проблем ли казахме? Грешка. Премахнете тази дума веднъж завинаги от вашия речник и от вашите мисли. Заменете я с друга, например „предизвикателство“. Така ще постъпим и ние, а мислите за предизвикателствата отнемат енергия и време, които е по-разумно да се изразходват за тяхното решение. Не мислете за неуспех, опитайте да го предотвратите. Това не само ще ви отърси от излишния стрес, но и ще ви помогне да определите слабите места.

Как да се настроите на мислене за изобилие

Хората с дефицитно мислене смятат, че ресурсите не стигат за всички. Стивън Кови в книгата си „Да бъдем, а не да изглеждаме“ прави интересна аналогия. Хората с дефицитно мислене са убедени, че на света съществува само една баница и ако някой си вземе парче от нея, то за тях ще остане по-малко. Такава позиция води към мислене в духа „победа/загуба“: ако ти спечелиш, ще загубя аз, а аз не мога да допусна това.

Хората с изобилно мислене вярват, че баниците са много и няма загубили: всеки печели и получава своето парче (при това – не едно).

Помислете какво имате. Концентрирайте се именно върху това. Материални или нематериални неща – не е важно. Необходимо е да се научите да мислите изобилно и да бъдете благодарни за това, което имате.

Споделяйте. Знания, например. Или участвайте в благотворителни акции. Ако можете да споделите нещо, значи сте го имали в излишък.

Няколко лесни стъпки за един по-позитивен ден

Ако искате да сте позитивни, няма кой да ви попречи. Всеки един от вас избира как да живее – с усмивка или с натъжено лице. Като...

Как да мислите проактивно

Тези, които мислят реактивно, зависят от външни фактори. Те не играят активна роля в живота, а просто плуват по течението. Хората с проактивно мислене не винят ситуацията или околните, ако нещо не се е случило както трябва, а поемат отговорност за своя живот. Те знаят какво могат да променят и какво – не, и се фокусират върху първото.

Започнете да действате

Преместете се от пътническата седалка зад волана и започнете да управлявате своя живот. Вместо фрази от рода на „Времето е лошо, за да изляза да потичам“, си кажете „На улицата вали, но вкъщи е сухо. Така че мога да направя други упражнения.“ Същината е в това да престанете да бъдете заложници на ситуацията и да действате независимо от това, което се случва наоколо.

Избавете се от фразите на реактивното мислене. Забравете за:

• Не мога, защото…

Как да останем позитивни в трудни ситуации

В живота на всеки човек се появяват трудности, през които е принуден да премине. Вие смятате ли, че умеете да преминавате през трудност...

• Стига да можех, щях да го направя.

• Наложи се…

• Така се стекоха обстоятелствата…

Вместо това опитайте:

• Ще намеря алтернатива.

• Мога да направя това.

6 трика, за да бъдете по-позитивни

Колко често Ви се е случвало да се събуждате сутрин и веднага да започвате да мислите за нещата, които имате да вършите днес. Така в съ...

• Това е мое решение.

• Аз сам искам това.

Поемете отговорност за своя живот

Не си губете времето в дреболии и не се ядосвайте, ако нещо не върви по план. Автобусът не е дошъл навреме? Излезте по-рано, вземете си книга, за да не губите време, давайте направо и събирайте за кола, но не ставайте жертва на обстоятелствата. Нека те да работят за вас.

Никой не е обещал, че ще бъде лесно и бързо. Но кой, ако не самите вие, ще ви помогне да станете по-добри и да постигнете успех?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно