Проучване: Мъжете по-често не искат да носят маски, защото "не е готино"

2823
Проучване: Мъжете по-често не искат да носят маски, защото "не е готино"
Снимка: Getty Images/Guliver

Подобно твърдение може да звучи пристрастно, но статистиката показва, че е истина. Повече мъже, отколкото жени отказват да носят маски. Каква е причината за това и как могат да бъдат накарани хората да възприемат този въпрос сериозно?

Независимо, че се намираме в разгара на пандемията, има хора, които се държат едно нищо не така, че нищо не се е случило. Те продължават да си живеят както досега, без да ги е грижа за околните, пише Ясемин Сакай в коментар за турския вестник "Сабах", предаде БГНЕС.

Стартират масирани проверки за носенето на маски на закрито

Столична регионална здравна инспекция, Българска агенция по безопасност на храните, Столична дирекция на вътрешните работи и Общинска п...

През първите два дни след свалянето на ограниченията през юни в Турция случаите с положителни проби за COVID-19 се увеличиха с 50% .

В периода, през който здравните власти на страната настояват да се спазват противоепидемичните норми, се забелязва, че предимно мъжете или са поставили неправилно маските си, или изобщо не носят такива. Статистиката сочи, че на всеки 6 мъже има приблизително по 1 жена, която не спазва тези правила.

Статистиката на смъртните случаи също не е в полза на мъжете - от над половин милион смъртни случая в света, причинени от COVID-19, повече от половината са мъже. Във всяка страна между 51% до 68% от смъртните случаи са мъже, посочва авторката.

Освен това мъжете развиват повече усложнения и по-тежки симптоми. Отчасти това се дължи на факта, че мъжете биологично са по-уязвими от вируса. Жените имат по-силна имунна система заради Х хромозомите, които носят повече свързани с имунитет гени. Едновременно с това мъжете са много по-склонни към рисково поведение, като игнориране на физическата дистанция и отказ да приемат симптомите сериозно.

Маските не са най-удобният аксесоар за носене навън, особено при слънчево и топло време. Освен това мъжете са в неизгодна позиция заради космите по лицето.

Двама депутати продължават да са без маски в пленарна зала, единият плаши със съд

Депутатът от БСП Александър Паунов и Павел Шопов от "Атака" продължават да са без маски в пленарна зала. Това стана ясно още в началото...

Скорошно проучване, проведено от Валерио Капраро от университета в Мидълсекс и Хелън Барсело от Математическия научен изследователски институт в Бъркли, показва, че мъжете просто възприемат носенето на маски като "срамно, а не готино и признак на слабост". За целта на проучването е направено допитване до 2 459 американци. Участниците в теста е трябвало да оценят намеренията си да носят маска за лице на публично място по скалата от 0 (категорично не съм съгласен) до 10 (категорично съгласен). Те трябвало също така да опишат емоциите си, докато носят маска, като изборът им е варирал между "готино", "не е готино", "срамно" и "признак на слабост".

Според резултатите от експеримента, мъжете определено са по-малко склонни да носят маска, когато не е задължително. Това се дължи отчасти на увереността на мъжете, че ще бъдат относително по-слабо засегнати от болестта в сравнение с жените. Това е особено нелепо на фона на официалната статистика, която показва, че всъщност коронавирусът засяга по-сериозно мъжете, отколкото жените, казва Капраро.

Мъжете, освен това, са по-склонни да възприемат в негативна светлина носенето на маска.

Накратко: мъжете не носят маски, защото смятат, че няма да се разболеят, възприемат я като нещо, което не е готино и се страхуват да не бъдат заклеймени.

Как да ги накараме да преодолеят тези неоснователни теории?

Най-големите финансови акули в САЩ поискаха задължителни маски, Airbus готви огромни съкращения

Задължителното носене на защитни маски може да бъде начин САЩ да се справят с последния скок от разпространение на заразата с коронавир...

Ключът към това да накараме всички да носят маска, засега изглежда е в глобата. Изследването на Капраро и Барсело подкрепя тази идея. Те открили, че и мъжете, и жените са по-мотивирани да носят маска, ако законът ги задължава да го правят.

Още: "На косъм сме от абсолютния рекорд по дневни случаи на коронавирус, 50 000 нови случая в САЩ"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Щипка на прозореца? 7 лайфхака, за които може би не знаете

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно