Пътуване в сърцето на Балкана - посетете Дряново и Трявна

5281
Пътуване в сърцето на Балкана - посетете Дряново и Трявна
Снимка: Pixabay

Ако търсите готина дестинация за един уикенд в центъра на България, но искате да избягате от шумните и големи градове, то аз имам перфектното предложение за вас - два сравнително малки града в сърцето на Балкана, които са близо един до друг. Идеални са за приключение в събота и неделя, като през единия ден можете да видите забележителностите около единия град, а във втория ден на уикенда - на втория. За качествено преживяване бих препоръчал да тръгнете още петък вечер и да си тръгнете в късния неделен следобед, но това е нещо, което всеки пътешественик трябва да реши и да организира сам за себе си. 

Защо Дряново и Трявна? И двете места имат страхотен чар, не са прекалено големи, нито прекалено малки и имат с какво да ни очароват. Аз лично започнах с Трявна като предварително бях набелязал и местата, които са задължителни за посещение там. Изключително старият и красив храм, който според мен всеки трябва да види е "Св. Архангел Михаил". На втория етаж има музей на иконите - нещо, което няма да срещнете често някъде другаде. Втората спирка е музеят на тревненското школо, в което ще видите развитието на образованието и начина на писане - от започване на пясък за най-малките до писане на хартия с перо за най-големите. След това може да видите часовниковата кула и площада на града, както и да се разходите из стария град. Разбира се, няма как да подминем извития каменен мост - емблематично място за туристически снимки. Следващото място за посещение преди да се насочим към мястото, в което правят вишнева и черешова бира е Даскаловата къща. Там е и емблематичната изложба с двете слънца, които били изработени на тавана на всяка стая от майсторът-учител и неговия чирак, които се съревновавали. След нощувка в Трявна е време за Дряново. 

Временно е ограничено движението по пътя Велико Търново – Дряново

Временно се ограничава движението по път I-5 Велико Търново – Дряново в района на Присовски завои поради завъртял се ТИР. Това съ...

Дряново сякаш остава леко в периферията на Велико Търново и Трявна, а това е много незаслужено. Родният град на Кольо Фичето има много какво да предложи от туристическа гледна точка. Преди да се насочим към Дряновския манастир и пещерата "Бачо Киро" се отбиваме в музея в центъра на града, който е посветен именно на великия майстор строител. Задължителна спирка е Икономовата къща, която днес помещава експозиция от икони на историческия музей в Дряново. Другата емблематична къща в града е Лафчиевата къща, в която е изложена етнографска експозиция с името "Градски бит". В града има две прекрасни църкви, една от които е изградена от Колю Фичето - "Св. Никола". Изградена е през 1851-ва година. Можете да се разходите и да видите и релефната карта на България, която е уникална за страната ни, както и музеят на Колю Фичето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com