Разберете коя е най-добрата музика за кола

6885
Разберете коя е най-добрата музика за кола
Снимка: iStock

Автомобилите с пълна сила влязоха в живота на съвременния човек. Когато шофьорът се качи в своята кола, той се потапя в собствения си свят, където може да съблече дрехите си, където може да регулира седалката зад себе си, където няма непознати и т.н.

Какво правят повечето хора след стартиране на двигателя? Включват музиката. Но според учените не всички музикални композиции са подходящи за слушане в колата. Научихме какво съветват учените да слушате и какво предпочитат шофьорите.

Психологът Саймън Мур от Лондонския университет, използвайки специално приложение, изследва скоростта и стила на шофиране на шофьорите, които слушат различна музика, докато карат колата си.

Ученият стигна до извода, че смъртоносна смес за шофьорите е както силната, така и бързата музика. Такива музикални композиции предизвикват вълнение, което от своя страна води до агресивно и безразсъдно шофиране. Когато слуша бързи танцови композиции, водачът подсъзнателно започва да увеличава скоростта, той без да го забелязва се опитва да се доближи до темпото на изпълнение.

По време на експеримента се оказа, че дамите стават по-агресивни, когато в кабината на колата им звучи хип-хоп, а мъжете спират да спазват правилата за движение, когато слушат хард рок и рап.

Какво издава за вас любимият ви стил музика

Какво трябва да направите?

Да изтриете всички ритмични песни от флаш устройството и да запишете спокойни класически парчета?

Не, това също се оказа не най-добрият вариант. Според Мур класиката имала отрицателно въздействие върху хората. Тъй като много композиции са твърде релаксиращи, забавят реакцията и дори могат да приспят шофьорите. Най-опасните класически произведения са: Симфония № 5 на Бетовен, Бах и валс на Щраус.

Според изследователя най-подходяща е музиката, чието темпо е между 60 и 80 удара в минута. Трябва да съответства на пулса на водача. Според негово проучване най-подходящите песни на американската джаз певица и пианистка Нора Джоунс.

Учени от университета Давид Бен-Гурион в Израел стигнаха до различни заключения. Според тях не е важен стилът на музиката, а как се отразява на шофьора. Ако една композиция кара човек да се замисли за миналото, да започне да мечтае или да предизвика някакви други силни емоции, тогава такава музика не е подходяща за кола. Шофьорите се разсейват и забравят да обърнат внимание на пътя, което от своя страна води до тежки катастрофи. Според техните изчисления, мечтаенето или фантазирането по време на шофиране причиняват фатални инциденти в 60% от случаите.

Според учените трябва да се даде предпочитание на лека и спокойна музика, която не кара човека да има силни емоции, преживявания и т.н. Музиката трябва да е умерено весела и енергична. Но най-важното е шофьорът да ги харесва, в противен случай това също може да повлияе негативно на шофирането. Необичаните мелодии предизвикват стрес и разсеяност. Препоръчително е неопитните шофьори изобщо да се откажат да слушат музика, особено бърза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com