Режисьорът Ивайло Пенчев: Киното не е евтино, за да стане хубав филм трябват пари (ВИДЕО)

20298
Снимки: Филм "Като за последно"

Най-новият филм на режисьора Ивайло Пенчев „Като за последно“ ще бъде представен на 25-тото издание на „София Филм Фест“ на 12-ти март в кино „Люмиер“. Миналата година лентата беше представена на фестивала на българското игрално кино „Златната роза“ и на международния филмов фестивал „Любовта е лудост” във Варна.

„Бях изключително развълнуван, за такова посрещане можех само да мечтая. Това бяха незабравими мигове. Публиката не спря да ръкопляска, не си тръгна след финалните надписи, а останаха в залата да пляскат още дълго. Не съм го очаквал. Чудесно се прие от публиката и то от непознати хора, които харесват българско кино и знаят как да се забавляват." Това сподели режисьорът Ивайло Пенчев в "Студио Actualno", коментирайки първите реакции на публиката след филма.

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика "10" на 25-ия София Филм Фест (Част 2)

По случай юбилея на фестивала имаме удоволствието да представим с филм 10 изключителни режисьори. Някои от творбите са дигитално възста...

„Този филм поставя много сериозни въпроси – за приятелството, за семейството, за отчуждението, за страха и за любовта естествено. Все важни въпроси, на които зрителите според мен намират отговори. Като за последно може да е всичко, можеш да скочиш от моста и това да е финал на живота ти, но можеш и да потърсиш любовта, щастието, да намериш приятели, и да продължиш да живееш. Неслучайно заглавието е с многоточие, за да намериш въпросите и отговорите на тези въпроси.

Филмът разказва история за 70-годишен, богат и известен писател, който предлага помощ на младо, 23-годишно момиче, изпаднало в беда по нестандартен начин - като й предлага да се оженят.

„По-възрастният мъж е Васил Банов - старец, отегчен от живота, защото е загубил всичките си приятели и не вижда смисъл повече да живее, среща младо момиче, което също има своите проблеми, той решава да й помогне и намира начин. Всички герои попадат в невероятно комедийни ситуации, но бих казал, че те са комедийни само за зрителите, за персонажите са много сериозни проблеми", допълва Пенчев.

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика „10“ на 25-ия София Филм Фест (Част 1)

Първата част от „СФФ 10“ включва творби на Уонг Кар-вай, Ким Ки-дук, Аки Каурисмаки, Корнел Мундруцо и Павел Павликовски Е...

Комедията събира на едно място някои от най-големите родни актьори, сред които Филип Аврамов, Китодар Тодоров, Малин Кръстев, Герасим Герасимов – Геро, Яна Маринова, Станимир Гъмов, Стефан Денолюбов, Антон Радичев, Милена Аврамова, Анастасия Ингилизова, Свежен Младенов и Любен Чаталов. Номинираната за „Златен глобус“ Мария Бакалова е в главната женска роля, партнирайки си в Васил Банов.

Показват "Като за последно" на София Филм Фест

Новата българска комедия "Като за последно" на режисьора Ивайло Пенчев ("Летовници", "Корави старчета"), която спечели наградата на пуб...

„Мария се справя блестящо. Изключително амбициозна, но и много подготвена. Аз съм много щастлив, че тя успя да пробие на такъв висок подиум. Сега очакваме да бъде и с номинация за „Оскар“. Щастлив съм, че й дадох възможност да отиде на финалния кастинг за „Борат 2“, защото той беше по време на снимките за моя филм.

Нито знаех за кой филм е кастингът, нито кой е режисьорът, защото това е пълна тайна, но си казах: „Не мога да отрежа крилата на един млад човек, ако той има шанса и възможността да вземе такава роля и да отиде да работи в Холивуд.“ Единственото, което направих е, че говорих с нейния мениджър, който да ми потвърди, че след 3 дни тя ще бъде отново на снимки. Пуснах я и тя се върна навреме, защото е коректен човек. Каза ми „ако ти не ме пуснеш, аз няма да отида“, а много други биха, въпреки всичко“, признава Ивайло.

"Като за последно" с премиерна фестивална прожекция на 25-ия София Филм Фест

Публиката ще види номинираната за „Златен глобус“ млада българска актриса Мария Бакалова в роля на родна територия. Зрител...

Режисьорът Ивайло Пенчев е със смесени чувства относно новите промени в Закона за филмовата индустрия, приети на второ четене в края на месец февруари.

„Пари за българско кино трябва да се отделят, това което се отделя в момента е много малко. Има страшно много млади колеги, които искат и трябва да снимат, защото това е пътят, по които трябва да се развиват. Едно е да се правят 5 филма годишно, друго е 15-20. Ако искаме нашето кино да се развива и да имаме хубави филми, трябва да се снима повече, т.е. трябва да се отделят повече пари."

"Киното не е евтино, за да стане хубав филм трябва да се вложат пари. Но аз мисля, че когато държавата отпуска пари за кино, всеки творец, който се възползва от тази възможност, трябва да има отношение и към зрителя, защото той е този, който плаща данъците, от които получаваме финансиране. Не можем да правим кино, което да си го гледаме само със семействата, трябва отношение към зрителя. Един колега казваше: „аз не обичам зрителя, но го уважавам“, защото ние все пак правим филмите за зрителя, не са себе си“, категоричен е Пенчев.

"Като за последно" грабна наградата на публиката на Златна роза 2020

Новия филм "Като за последно" от режисьора на "Летовници" и "Корави старчета" грабна наградата на публиката на фестивала на българския ...

Кои са любимите филми на режисьора и кой е новият проект, по който работи, вижте в интервюто.

Интервю на Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю