Ревността и изневярата заложени генетично

49375
Ревността и изневярата заложени генетично

Изследване на специалисти по психиатрия и неврология от университета в Пиза е установило, че в човешкия мозък съществуват зони, отговарящи за формиране на патологична ревност. Корените на "синдрома на Отело" се крие в невроните от фронталния лоб на кората на главния мозък, която отговаря за познавателните и емоционални процеси, съобщава БЛИЦ.

Причината е в синтезирането на свръхколичество допамин, който изважда организма от равновесие. Според учените въпросното чувство се проявява в притеснителни и мнителни хора, които са преживели сериозни обиди и унижения в детството. Това обаче съвсем не означава, че успелите и нахаканите не могат да изпитват чувство на ревност.

За любовта, изневярата и вълшебния хормон окситоцин

Оказва се, че има пряка връзка между любовта, хормонът окситоцин и изневярата. Мъжете с по-високи нива на хормона окситоцин в организ...

Мозъкът биологически е програмиран да произвежда емоции на силна ревност, съпроводени с патологично поведение, стигащо до мания и даже до причиняване на вреда на партньора. Ревнивецът е убеден, че отношенията му с неговата половинка е единственият смисъл в живота му. Затова е склонен неправилно да тълкува поведението, думите и чувствата на любимия си човек. Експертите различават няколко разновидности ревност - депресивна, параноидна маниакална, страх от развод и хипертрофиран тип.

В същото време учени от Университета в Бингхемптън в щата Ню Йорк са стигнали до извода, че за изневярата не е отговорен характерът, а наличието на определени гени.

Изследователите проучили 200 пациенти след провеждането на анкета. Резултатите показали, че хора с ген от типа DRD4 по-често са са правили секс с ограничена отговорност, включително полови връзки за една нощ и изневери. Учените установили, че това е свързано с мозъчните структури, с които се отделя допамин и отговарят за удоволствието.

Редактор: Надежда Иванова

Защо изневеряват жените?

Ако жената е решила да ви изневери, значи може да е имала сериозни причини. И най-доброто, което може да направи в случая мъжът, е да а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com