С какво да се отопляваме - научете тези нови начини

24839
С какво да се отопляваме - научете тези нови начини
Снимка: iStock

Знаете ли, какви са очакванията, относно ситуацията в момента и с какво да се отоплявате, вземайки в предвид промяната в цените и риска от липса на енергоносители.

С какво да се отопляваме

И така вземайки в предвид няколкото кризи, които станаха в изминалите 2 години и кат цяло положението в световен мащаб съществуват два водещи фактора. Именно те безпокоят и всяко домакинство. Въпросът е: „колко ще скочат цените от енергоносители и има ли вероятност да останем без енергия за топла вода, отопление и битови нужди. Ето и как да извлечете максимална полза с:

  • Природен газ

Той е един от най-ефективните и комфортни начини за отопление. Природният газ е основен енергоизточник за отопление в бита и е признат в цял свят.

Тук е мястото да се спомене, че няма конвенционален енергоизточник, чиято цена да не се повлиява от тази на нефта или природния газ. Пелетите, дървата, въглищата винаги са следвали тенденциите за намаление или увеличение цената при газа и горивата.

В дългосрочен план цените на газа ще намалеят, след успокоение на пазарите и алтернативно осигуряване на доставки за Европа. Това се очаква да стане много по-бързо отколкото промени в цената на другите енергоизточници.

  • Пропан за къщи и вили с подземен резервоар

Ако имате къща с двор или вила, алтернативно решение за отопление е подобно на природния газ, монтирането на резервоар за пропан. Този метод за отопление, винаги е бил най-ниско бюджетния, дори когато не сме били в енергийна криза.

Тук е мястото да се спомене, че за разлика от природния газ, който се доставяше по тръбопроводи и от Русия, то пропана се доставя в цистерни и главно по море. В страната ни България има и собствено производство от няколко на брой рафинерии. Отопление с пропан е удобно, дава независимост от гледна точка на цена и от гледна точка доставката на самото гориво.

В сегашните ниски цени за пропан за битови нужди ще е изключително изгодно да заредите резервоар за отоплението на къща за предстоящия отоплителен сезон. По този начин може да си осигурите независимост в идната зима.

С какво да се отопляваме – още начини

Това е още един от вариантите за охлаждане и отопление. Нов претендент в близко бъдеще. Термопомпите са устройства, които създават топла вода за радиаторите, подово отопление или въздушни конвектори, но са в пъти по-ефективно. Сравнени със сегашните цени за електричество на бита отоплението, чрез термопомпа е много ефективно.

В случай, че правите ремонт или изграждате нов дом, било то къща или апартамент, водното подово отопление в съчетание с електрически котел е отлично решение. Подовото винаги води до 40% по-малки разходи. Така разходите ви за отопление ще са сходни с тези, които бихте платили с климатик, но комфортът в дома ви ще е ненадминат.

Социалният министър обеща: Пенсионерите ще бъдат приятно изненадани от антиинфлационните мерки

Смятам, че пенсионерите ще бъдат приятно изненадани от мерките. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред ...

Разберете и за другите методи с какво да се отопляваме

  • Климатици

И като стана дума за климатици в България, те са доста чест избор. В условията на градския живот, те са незаменим метод за отопление, при това гарантират комфортно охлаждане през лятото.

Тук, това, за което трябва да се следи е изгодни климатици, с ниска ефективност, добра мощност и всичко съобразено с конкретното жилище.

До тук, от всички споменати методи за отопление, единствено климатиците и термопомпите се захранват с електричество. Към момента България е независима за електрическа енергия и не съществува особен риск за самото отопление.

  • Инфрачервено подово отопление

Това е един от най-иновативните начини за отопление в наши дни. Такова инфрачервеното подово отопление се монтира бързо и лесно. То може да бъде поставяно, под замаска при изграждане на нови къщи и жилища и къщи и под ламинат.

10 съвета за ефективно отопление с локално парно

По време на зимните месеци сметките за отопление се превръщат в най-високия разход на всяко домакинство. Често се случва така, че когат...

Водещо предимство тук е, че инвестицията е значително по-ниска от стандартно изграждане на подово отопление, но спестява разходи за електрически и газови котли и други инсталации. Това е много подходящо отопление и за вили, които не са ползвани постоянно.

В заключение: С какво да се отопляваме

За съжаление цените на енергоизточниците се увеличават, непрестанно, а оттам и цените на всички услуги и стоки. Всичко това е пряк резултат от икономическа криза и енергийна криза, заради настъпилите конфликти на континента ни Европа.

Тук е мястото да уточним, че на който и енергоизточник да се спрем, няма да има такъв, който да не се е повлиял по един или друг начин от цента на останалите на пазарите енергоизточници.

Най-правилно е да инвестирате в отоплението, без да чакате допълнително покачване на цените на услуги и материали. Само така може да си осигурите спокоен сезон през идната зима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com