С какво е уникална българската бира

4357
С какво е уникална българската бира
Снимка: Бълггарско Бирено Общество

Любителите на бирата отдавна знаят за нейните полезни свойства. Оказва се, че пенливата напитка, произведена в България има своите специфични и положителни особености.

Бирата, произвеждана у нас има високо съдържание на мощните антиоксиданти, наречени меланоидини. Количеството им в пивото се доближава до нивата им в кафето, а там те са най-много.

Експеримент доказа: Малка бира и говориш по-добре чужд език

Една халба бира може да засили способностите да разбирате и да се изразявате на чужд език. До този извод са стигнали учени, които прове...

Това сочи изследване на учени от Центърa по биология на храните, Софийския университет и Института по криобиология и хранителни технологии. В него са анализирани 12 популярни търговски марки пиво: 7 светли и 5 тъмни от различни производители.

Меланоидините са голяма група съединения, придаващи кафяв цвят на храните. Те се получават чрез многостепенна химична реакция при висока температура между въглехидрати и белтъци. Най-богати на тях са кафето, тъмното пиво и хлябът. В бирата те идват главно от малца, като се образуват при процеса на печене, което обяснява защо в тъмното пиво са повече, пише БГНЕС.

Въздействието им е съсредоточено в храносмилателния тракт на хората, където обезвреждат свободните радикали, които се образуват в резултат от разграждането на храните.

Меланоидините са пребиотици - те стимулират развитието на пробиотиците, т.е. полезните чревни микроорганизми като бифидобактериите и лактобактериите и потискат попаднали в човешкия организъм патогенни видове като салмонела и колибактерии. В червата се държат като растителни фибри, разграждащи се от някои бактерии. Освен това те се свързват с тежките метали, които постъпват чрез храните и така намаляват тяхното токсично действие.

„През последните години меланоидините са подложени на интензивни изследвания, а данните са интересни, както за производителите, така и за специалистите по здравословно хранене и потребителите. Установено е категорично, че съединенията притежават множество положителни за здравето на хората свойства“, обясни молекулярният биолог д-р Сергей Иванов.

Финалното издание на Kraftland в Kaufland донесе радост и удоволствие на Пловдив

Септември месец си отиде, а с него приключи и най-хубавият фестивал на крафт бирата – Kraftland в Kaufland. Той беше първи по род...

Той уточни, че те са единствените температурно образувани съединения в храните, които се свързват с благоприятни ефекти за организма и затова изучаването им разкрива много неизвестни досега механизми на въздействия. Експертът допълни, че те участват във формирането на вкуса и аромата на храните и напитките и затова техният вид и концентрация са много важни за производителите.

Проучването, което се извършва за първи път в страната, сочи, че съдържанието на тези вещества в родното пиво варира от 0,033 до 0,631%. Очаквано в тъмните бири се наблюдават около 10 пъти повече отколкото в светлите. Средните стойности са съответно 0,038% за светлите и 0,415% за тъмните пива. Вариацията в съдържанието на отделните търговски марки е следствие от използването на различни видове малц и технологии от производителите, уточняват експертите.

Антиоксиданти

Естествените антиоксиданти са предимно в плодовете, зеленчуците, зърнени храни, както и в бирата. В пивото те идват от малца, хмела и пивните дрожди. Доказано е положителното въздействие на хмела върху здравето и метаболизма на човека, защото съдържа над 100 различни полифенолни съединения. Количество полифеноли зависи от вида бира, суровините, вложени в нея, и процеса на варене. Тя съдържа два пъти повече полифеноли отколкото бялото вино.

Полифенолите действат антимикробно, противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Те са едни от най-важните вещества за човешкия организъм, защото предпазват липопротеините в кръвта от окисление, свързват свободните радикали, предпазват от развитие на атеросклероза, сърдечносъдови заболявания, имунни смущения, невродегенеративни и други болести.

Арестуваха две жени в Турция заради бира на плажа

Две лекарки бяха отведени в полицията в черноморския град Зонгулдак в северната част на Турция, защото на плажа си позволиха да пият би...

Важни за правилното функциониране на организма антиоксиданти са също витамин С и глутатионът. Глутатионът неутрализира вредните пестициди, индустриални замърсители и бактериални отрови, които са приети от външната среда. Също така регулира клетъчните защитни механизми, енергийния баланс, синтеза на белтъци и нуклеинови киселини. Разработка от 2011 - 2012 г. на Център по биология на храните, ИФГР към Българска академия на науките и Института по криобиология и хранителни технологии установи, че основен “производител” на глутатион в пивото са дрождите. Проведените изследвания върху най-разпространените български марки бира показаха, че 90% от тях съдържат глутатион в диапазона 0.1 – 0.2 мг/литър. Освен полезните свойства за човека, глутатионът има важно значение за качествата на пивото, тъй като стабилизира напитката и редуцира нивата на окислителните процеси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...