С какво се гордеем като българи и като европейски граждани

17289
С какво се гордеем като българи и като европейски граждани
Снимка: БГНЕС

Съществуват десетки причини, с които трябва да се гордеем като българи и като европейски граждани. Днес ще се спрем на някои от тях, за да има повод да се похвалите, че сте българи.

С какво се гордеем като българи и като европейски граждани?

1. България

Родината ни е най-старата от всичките съвременни държави на континента Европа. Името й не е променяно откакто е измислено до днес.

2. Първият прабългарски календар

Прабългарите боравели с една от най-точните системи за отмерване продължителността на една календарна година. Така прабългарският календар е попада в класациите на ЮНЕСКО и е определен за най-точния на света.

3. Първа къща и първи град в Европа

В днешния столичен квартал Слатина се намира най-старата къща в Европа. Най-старият град в цяла Европа е Провадия – Солницата. Те е и първият солодобивен център, открит от 64 века.

4. Първото в света, обработено злато

Варненското злато е от най-старите в света. Находките от варненския халколитен са над 6000 г. и показват, че още тогава хората в земите ни развивали технологии за преработка, добив и обработка на метал.

5. Кирилицата

Българската азбука е разпространена и в южните и в източните славянски народи. Ползват я към 252 млн. души по света. С влизането ни в ЕС, страната ни става трета в света по официална азбука на Европа, след латиницата и гръцката азбука.

Кога се използва интернет в България за първи път?

6. Киселото мляко

Д-р Стамен Григоров е откривателят му. Той през 1905 г. за пръв път открива ферментацията, създадена от млечнокиселия микроорганизъм. Така се получава българското кисело мляко. Микроорганизмът е наречен "Лактобацилус булгарикус", в чест на откривателя и родината му.

7. Медът

Сведения за първият български пчелен мед, наричан "цера Загоре" е познат в Европа още от IX век. Данни за износ на мед и пчелен восък към Византия имало още от времето на хан Омуртаг (периода между 814-831 г.) Днес у нас живеят над 400 хил. пчелни семейства, от които годишната продукция е повече от 9600 т.

8. Билките

Казват, че страната ни е "Аптеката на Господ". И това до някъде е вярно. България е на 3 място в света по изобилие от лековити растения. Тя се нарежда гордо в класацията, след Индия и Афганистан. По планините ни има билки, които не растат никъде по света. От тях се изнасят между 12 и 15 хил. тона, прилагани в медицина и козметика по цял свят.

9. България няма пленено знаме

За 60 години родината ни води 5 войни. Във всички войни, които България е участвала, няма нито едно пленено българско знаме. Във военно-историческия ни музей се съхраняват 62 вражески пленени полкови щандарта.

Топ 10 полезни изкопаеми в България

10. Компютърът

Първият непрограмируем, електронен, компютър е създаден от Джон Атанасов. Той е американски математик, физик и електроинженер с български произход. Той пръв въвежда термина "аналогов компютър".

11. Ксерокс машината

Българинът акад. Георги Наджаков е физик и открива фотоелектретното състояние на веществата. Така добавя името си в световната история на техниката и физиката. Светът признава приносът му на 22 юни 1937 г., с изобретението на фотокопирната машина.

12. Фотошопът

Един от изобретателите на най-ползваната за обработка на снимки програма в световен мащаб - фотошоп, е българин и се казва Тодор Георгиев.

13. Електронният часовник

Първият ръчен дигитален часовник е измислен от български инженер на име Петър Димитров Петров. Сред изобретенията му са още първата компютризирана система за засичане на замърсявания, комуникационни сателити, телеметрични устройства за метеорологични условия, първият в света безжичен сърдечен монитор и още, и още.

Знаете ли къде се намират естествено газирани минерални извори в България?

14. Пътнически самолет

Българин е и първият в света, главен конструктор на пътническия самолет "Douglas DC-3". Името му е Асен Йорданов. Той е авиатор, изобретател и инженер със световна известност с българска и американска националност. Роден е през 1896 г. в град София.

15. Въздушната възглавница

Изобретена е от Асен Йорданов, който е и основател на авиоинженерството в България.

Съществуват още поне толкова основателни причини и повода, с които всеки от нас може да се гордее, че е български и европейски гражданин. За сега споменаваме само тази малка част, но всеки трябва да носи с гордост националността си, защото страната ни макар и малка, винаги е оставяла и ще оставя ярки следи и паметни моменти в историята и в родината ни ще се раждат велики и запомнящи се личности, които да носят славата на България, навред по света!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com