С какво се гордеем като българи и като европейски граждани

15362
С какво се гордеем като българи и като европейски граждани
Снимка: БГНЕС

Съществуват десетки причини, с които трябва да се гордеем като българи и като европейски граждани. Днес ще се спрем на някои от тях, за да има повод да се похвалите, че сте българи.

С какво се гордеем като българи и като европейски граждани?

1. България

Родината ни е най-старата от всичките съвременни държави на континента Европа. Името й не е променяно откакто е измислено до днес.

2. Първият прабългарски календар

Прабългарите боравели с една от най-точните системи за отмерване продължителността на една календарна година. Така прабългарският календар е попада в класациите на ЮНЕСКО и е определен за най-точния на света.

3. Първа къща и първи град в Европа

В днешния столичен квартал Слатина се намира най-старата къща в Европа. Най-старият град в цяла Европа е Провадия – Солницата. Те е и първият солодобивен център, открит от 64 века.

4. Първото в света, обработено злато

Варненското злато е от най-старите в света. Находките от варненския халколитен са над 6000 г. и показват, че още тогава хората в земите ни развивали технологии за преработка, добив и обработка на метал.

5. Кирилицата

Българската азбука е разпространена и в южните и в източните славянски народи. Ползват я към 252 млн. души по света. С влизането ни в ЕС, страната ни става трета в света по официална азбука на Европа, след латиницата и гръцката азбука.

Кога се използва интернет в България за първи път?

6. Киселото мляко

Д-р Стамен Григоров е откривателят му. Той през 1905 г. за пръв път открива ферментацията, създадена от млечнокиселия микроорганизъм. Така се получава българското кисело мляко. Микроорганизмът е наречен "Лактобацилус булгарикус", в чест на откривателя и родината му.

7. Медът

Сведения за първият български пчелен мед, наричан "цера Загоре" е познат в Европа още от IX век. Данни за износ на мед и пчелен восък към Византия имало още от времето на хан Омуртаг (периода между 814-831 г.) Днес у нас живеят над 400 хил. пчелни семейства, от които годишната продукция е повече от 9600 т.

8. Билките

Казват, че страната ни е "Аптеката на Господ". И това до някъде е вярно. България е на 3 място в света по изобилие от лековити растения. Тя се нарежда гордо в класацията, след Индия и Афганистан. По планините ни има билки, които не растат никъде по света. От тях се изнасят между 12 и 15 хил. тона, прилагани в медицина и козметика по цял свят.

9. България няма пленено знаме

За 60 години родината ни води 5 войни. Във всички войни, които България е участвала, няма нито едно пленено българско знаме. Във военно-историческия ни музей се съхраняват 62 вражески пленени полкови щандарта.

Топ 10 полезни изкопаеми в България

10. Компютърът

Първият непрограмируем, електронен, компютър е създаден от Джон Атанасов. Той е американски математик, физик и електроинженер с български произход. Той пръв въвежда термина "аналогов компютър".

11. Ксерокс машината

Българинът акад. Георги Наджаков е физик и открива фотоелектретното състояние на веществата. Така добавя името си в световната история на техниката и физиката. Светът признава приносът му на 22 юни 1937 г., с изобретението на фотокопирната машина.

12. Фотошопът

Един от изобретателите на най-ползваната за обработка на снимки програма в световен мащаб - фотошоп, е българин и се казва Тодор Георгиев.

13. Електронният часовник

Първият ръчен дигитален часовник е измислен от български инженер на име Петър Димитров Петров. Сред изобретенията му са още първата компютризирана система за засичане на замърсявания, комуникационни сателити, телеметрични устройства за метеорологични условия, първият в света безжичен сърдечен монитор и още, и още.

Знаете ли къде се намират естествено газирани минерални извори в България?

14. Пътнически самолет

Българин е и първият в света, главен конструктор на пътническия самолет "Douglas DC-3". Името му е Асен Йорданов. Той е авиатор, изобретател и инженер със световна известност с българска и американска националност. Роден е през 1896 г. в град София.

15. Въздушната възглавница

Изобретена е от Асен Йорданов, който е и основател на авиоинженерството в България.

Съществуват още поне толкова основателни причини и повода, с които всеки от нас може да се гордее, че е български и европейски гражданин. За сега споменаваме само тази малка част, но всеки трябва да носи с гордост националността си, защото страната ни макар и малка, винаги е оставяла и ще оставя ярки следи и паметни моменти в историята и в родината ни ще се раждат велики и запомнящи се личности, които да носят славата на България, навред по света!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да си направим ябълков оцет без захар?
Как да си направим ябълков оцет без захар?

За да приготвите ябълков оцет, който технически се прави от ябълкови остатъци, ви трябват само 3 съставки: ябълки, вода и стъклен буркан. Най-добре...