С тези витамини косата ви ще расте като ЛУДА

3391
С тези витамини косата ви ще расте като ЛУДА
Снимка: iStock/Guliver

Всяка жена иска да има здрава, дълга и блестяща коса, но поради най-различни фактори често това се оказва сериозно предизвикателство. Здравината на косата ни зависи и от здравословния начин на живот, достатъчните нива на витамините в организма ни, наличие на антиоксиданти, важни мастни киселини и др. Скоростта на растежа и блясъка на косъма зависят и от количеството витамини, което приемаме ежедневно. Ако имаме дефицит на някои витамини, то това неминуемо ще се отрази и на нашия външен вид - косата ни може да оредее, състоянието на кожата ни да се влоши, ноктите да станат чупливи и т.н.

Кои витамини са нужни за здрава и красива коса?

След години провеждани проучвания и изследвания специалистите откриха кои са най-важните витамини, от които зависи бързият растеж на косата, здравината, блясъка и общото и състояние. 

Витамин А

Смята се, че витамин А има съществено значение за състоянието на косата. Той определя отделянето на себум и количествата, които се произвеждат. Един от основните функции на витамина е да спомага за по-лесното израстване на косъма и правилното му овлажняване. Ако искате да си набавите витамин А от храните, увеличете приема на някои плодове и зеленчуци като тиква, моркови, сладък картоф, зеле, спанак и др. Те са богати на бета-каротин, който постъпвайки в нашия организъм, се превръща във витамин А.

Лъскава коса у дома – ето как

Витамин В

Някои витамини от група В също са важни за здравината на косата. Те осигуряват доставянето на кислород до фоликулите на косъма и скалпа. Естествените източници, които са най-богати на витамини от В групата, са тъмнозелени листни зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, бадеми, риба и др. Витамин В12 откриваме в най-големи количества в животинските продукти.

Витамин С

Витамин С е поредният витамин с важно значение за косата ни. По принцип повечето от нас знаят важността му само за укрепване на имунитета, но той има много ползи и за растежа и блясъка на косата ни. Можем да си набавим добри количества от кивито, цитрусите, чушките, ягодите, картофите и др.

Топ 7 на навиците, които са пагубни за косата

Витамин D

Витаминът има изключително значение за здравината и състоянието на косата. При дефицитът му тя започва да оредява и често именно липсата на витамин Д се свързва с алопецията. Ако забележите подобни наченки на оплешивяване, задължително се консултирайте със специалист и изследвайте нивата на витамините в организма си.

Витамин Е

Според някои изследвания приемът на витамин Е при загуба на коса спомага за по-бързия й растеж и поява на нови косми с цели 34,5%. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com