Сбогом, фалафел. Здравей, Макдоналдс!

9994
Сбогом, фалафел. Здравей, Макдоналдс!
Снимка: Getty Images

През последните дни на сайта на Макдоналдс се появи съобщение, отнасящо се за всеки, който иска да отвори франчайз на компанията в Иран.

Въпреки опасенията на републиканците и тенденциозното показване на мускули на израелското лоби в Конгреса, ядрената сделка най-вероятно ще бъде одобрена. Споразумението е серия от компромиси, най-силният от които се отнася до решението за вдигане на американските санкции, оставили иранската икономика в застой. Постигането на сделка означава много неща, като отваря и вратите на големите фирми. В рамките на няколко години – може би дори месеци – Иран е възможно да бъде свидетел на масово навлизане на чуждестранни инвестиции.

САЩ не възнамеряват да възстановяват дипломатически отношения с Иран

САЩ нямат намерение в близко бъдеще да възстановяват дипломатическите си отношения с Иран, а американски инспектори няма да бъдат изп...

Ако можем да съдим по историята, тогава трябва да очакваме, че съвсем скоро можем да видим надигане на „Златните арки“ – препратка към емблемата на Макдоналдс – в Иран. Американското маслиново клонче се появява винаги първо на място. През 1990 година, когато западната война срещу социалистическия лагер отслабна, Макдоналдс откри първия си франчайз в Русия и след това в Китай, нетърпеливи да разпространят добрата новина с пържени картофки. И двете държави по същество бяха затворени за придобивките на Запада и в деня, когато се открива първият ресторант на световната верига, хиляди руснаци се нареждат да видят събитието. Според интервю в BBC на професор Джон Стентън, специалист по маркетинг на хранителни стоки, „имаше един пазар за западния декаданс и Макдоналдс запълни търсенето“.

Същото се отнася и до Иран, където „Семейство Симпсън“ се счита за заплаха за нацията, а кашоните с пиратски дискове напомнят на времената в България преди десетина години, изкупувайки се като топъл хляб. Когато властите в Техеран обявиха по-рано тази седмица, че сделка има, иранци масово писаха в Туитър за възможността да бъдат отворени филиали на големите фирми.

„Сбогом, фалафел; здравей, Макдоналдс!“, написа млада иранка в социалната мрежа.

Официално веригата няма планове за отваряне на ресторанти в страната. Това изявление вероятно има връзка с факта, че сроковете за отмяна на санкциите зависи от сътрудничеството на Иран по ядреното споразумение. Независимо от това, на сайта на компанията има апликационна форма за онези, които се интересуват за отваряне на франчайз.

ОНН може да излезе с резолюция в подкрепа на иранската сделка следващата седмица

Съветът за сигурност на ООН вероятно ще гласува следващата седмица резолюция в подкрепа на споразумението за ограничаване на ядрената п...

В Техеран вече има някои имитации на западни заведения, като едни от най-известните са Mash Donald`s и Pizza Hat (вместо Pizza Hut).

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com